Откъде произлиза поздравът „Весела Коледа“?

12:00, 25 дек 22 / Любопитно 25 1853 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Поантата на празничното настроение „Весела Коледа“ е пожелание, което е обгърнало един от най-топлите християнски празници Рождество Христово от години.

Виждаме го по витрините на магазините, в социалните мрежи, с него поздравяваме приятели и семейство, пишем картички и споделяме щастливи моменти. Но откъде идва изразът, който е запечатал емоцията на хилядолетна история?

Въпреки че произходът на „Весела Коледа“ е неясен, проучвания на историци показват, че той е използван за първи път в писмо от 1534 г., изпратено от епископ Джон Фишър, който по това време е в затвора, до главния министър (б.р. термин за обозначаване на служители на английския монарх, които са водили управлението на държавата) на Англия Томас Кромуел, предаде bTV.

В писмото Джон Фишър, който прекарва осем месеца в затвора заради отказа си да признае крал Хенри VIII за „върховен глава на църквата и духовенството на Англия“, епископът моли за дрехи, храна и условия, като завършва писмото с думите: „И този наш Господ Бог ви изпраща весела Коледа...“. Въпреки това Фишър е екзекутиран през следващата година, а 400 г. по-късно през 1935 г. Римокатолическата църква го обявява за светец.

Чарлз Дикенс и „Коледна песен“

Но „Коледна песен“ на Чарлз Дикенс популяризира фразата в най-голяма степен, тъй като при публикуването си през 1843 г. се превръща в бестселър.

В нея племенникът на Скрудж възкликва: „Весела Коледа, чичо! Бог да те пази!“ През същия период започват да излизат и първите отпечатани в търговската мрежа коледни картички с пожеланието „Весела Коледа“, пише „Таймс“.

Първата картичка с „Весела Коледа“

Именно тази първа картичка, съдържаща „Весела Коледа“ е издадена от сър Хенри Коул през 1934 г. Той наема лондонския художник Джон Калкот Хорсли да направи рисунките за картичката, която съдържа стиха „Весела Коледа и щастлива Нова година за вас“. През 2001 г. коледната картичка, която той изпраща на баба си през 1843 г., е продадена на търг за 22 500 британски лири.

Етимологично думата Christmas е съкратена форма на Christ’s Mass, записана за първи път през 1038 г. като Cristes Maesse (на староанглийски език), а след това като Cristes-messe през 1131 г. За първи път Коледа се празнува на 25 декември през 336 г. по времето на римския император Константин.

Как Дядо Коледа стана толкова известен?

Произходът на съвременния Дядо Коледа води началото си от гръцкия епископ от IV век Свети Николай Мирликийски. Историята разказва, че епископ Николай от село Патара (сега южно крайбрежие на Турция) е известен с това, че носи подаръци на децата, с щедростта си към нуждаещите се, а по-късно е покровител на моряците и корабите.

Името „Дядо Коледа“ се е развило от нидерландското име на Свети Николай - Sinterklaas, съкратено от Sint-Nicolaas. Популяризиран във фолклора, стихотворенията, книгите, илюстрациите и вестниците особено през XIX в., Дядо Коледа се превръща в легендарна фигура, която доставя подаръци на децата с шейна и елени в нощта на Бъдни вечер или рано сутринта на Коледа. Предполага се, че той е живял на Северния полюс.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама