Потребителите на Twitter „уволниха“ Мъск

13:19, 19 дек 22 / Свят 25 1793 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Илон Мъск трябва да се оттегли като шеф на Тwitter, ако изпълни обещанието си да се съобрази с мнението на потребителите на социалната мрежа, която закупи наскоро.

Мъск поиска от тях да решат дали да остане начело на платформата, след като призна, че е направил грешка с въвеждането на нови ограничения за публикациите, с които се забранява популяризирането на конкурентни уебсайтове на социални медии.

Даденият краен срок за гласуване вече изтече и 57.5% от участвалите смятат, че Мъск трябва да напусне поста. В допитването взеха участие над 17.5 млн. потребители, пише Mediapool.

Ще се съобразя с резултатите на това допитване“, написа Мъск при обявяването на анкетата. Засега обаче още не е коментирал резултатите. 

 

Мъск заяви пред съд в щата Делауер миналия месец, че ще намали времето си в Twitter и ще потърси нов ръководител на компанията. Той беше разпитан как разпределя времето си между Тесла (Tesla) и останалите си компании, включително СпейсЕкс (SpaceX) и Twitter. По думите му той никога не е искал да бъде изпълнителен директор на Тесла или на която и да е от другите компании. 

И още нови политики в Twitter

В рамките на нова драстична промяна на политиката Twitter обяви, че потребителите вече няма да имат право да включват потребителски имена или линкове към Facebook, Instagram и други платформи, които бяха определени от компанията като „забранени“, предаде БТА.

Този ход обаче предизвика незабавна вълна от критики, дори сред досегашни защитници на новия собственик на Twitter, така че Мъск в крайна сметка обеща да не предприема по-сериозни промени в политиката без онлайн допитване до потребителите.

Пример за това е известният инвеститор в рисков капитал Пол Греъм, който в миналото хвалеше Мъск, но вчера каза на своите 1,5 милиона последователи в Twitter, че това е „последната капка“ и че може да го намерят в Mastodon. Акаунтът му в Twitter беше незабавно спрян, а скоро след това възстановен, тъй като Мъск обеща да отмени политиката, въведена само няколко часа по-рано, пише БТА.

Бившият главен изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси, който наскоро инвестира в платформата за социални медии Nostr, отговори на публикацията за новите условия в Twitter с една дума: „Защо?

Забранените платформи включват популярни сайтове като Facebook и Instagram и появили се наскоро конкуренти като Mastodon, Tribel, Nostr, Post и Truth Social на бившия американски президент Доналд Тръмп.

Тwitter заяви, че най-малкото ще блокира временно профили, които включват линкове към споменатите социални мрежи, както и такива, които се опитват да заобиколят забраната.

Пореден опит за ограничения 

Решението е пореден ход на Мъск за ограничаване на определени публикации, след като миналата седмица блокира акаунти в Twitter на журналисти, които публикуваха данни за неговия частен самолет.

В петък той възстанови акаунтите след критики от страна на правителствени представители, застъпнически групи и журналистически организации от различни части на света в петък, като някои от тях заявиха, че платформата за микроблогове застрашава свободата на пресата.

Обещанието на Мъск да позволи на потребителите да решат бъдещата му роля в Twitter на базата на онлайн допитване без научна стойност се появи сякаш ненадейно вчера, въпреки че той обеща през ноември, че скоро ще има реорганизация, отбелязва АП.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама