Как да се предпазим от синдрома на празничното сърце

11:40, 22 дек 22 25 1814 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

И сърцето страда от празничните маратони. Коледните и новогодишните празници вече чукат на вратата ни, но често пъти богатата трапеза ни носи и здравословни проблеми. Безкрайната кулинарна фиеста, с „традиционното“ преяждане и препиване, се оказва по-коварна за сърцето от по-еднообразното хранене през зимата.

Имайки предвид изобилието от продукти, което ни заобикаля, трудно може да се постигне бедна на витамини диета. Дори обратното – понякога, в прекаленото си старание човек може да предизвика прояви на хипервитаминоза. И макар организмът да има защитни механизми, чрез които излишното се отстранява, не съм привърженик на прекаляването с витамини и микроелементи, казва полк. проф. Ивайло Даскалов, началник на Клиника по кардиология на ВМА.

Той е категоричен, че „свръхдозите“ храна и алкохол се отразяват много лошо на сърдечно-съдовото ни здраве. По думите му, трябва да положим всички усилия, за да ги избегнем, защото някои от тези празнични „събития“ могат да завършат по непредвидим начин. Добре известен в кардиологията е синдромът на празничното сърце, който е свързан с появата на опасна аритмия след консумация на алкохол, обикновено обилна. Затова, трябва да подчертаем, че не само стомахът и дебелото черво не издържат на „ядене и пиене до дупка”. За разлика от тези органи, при сърцето крайният резултат може да е фатален, категоричен е кардиологът.

А как да се предпазим от синдрома на празничното сърцекато не стресираме организма си, прекарвайки почивните дни само „на маса“. Изключително важна е хидратацията и умерената консумация на алкохол и храна. Според специалистите, добре е да използваме почивката си пълноценно, като „наваксаме“ със съня и спортните занимания.

Проф. Ивайло Даскалов подчертава, че е зимата не е най-критичният сезон за сърцето, но има голяма вероятност от обостряне на някои оплаквания при сърдечноболните пациенти.Това е така, защото студеното и мразовито време предизвиква дистрес и дезадаптация на кръвоносните съдове, като най-честите клинични прояви са влошен контрол на кръвното налягане и по-рядко – гръдна болка при излагане на студено, обяснява още специалистът.

Въпреки това смята, че зимата не е предизвикателство за която и да е категория сърдечно болни, от гледна точка на адаптиране на медикаментозната терапия. Според него можем да направим всичко необходимо за едно поддържано във форма сърце: да се храним здравословно, да поддържаме оптимално телесно тегло, да спортуваме в свободното време, през останалото да ходим пеша, да имаме непрекъснат нощен сън от осем часа, да избягваме психически стрес – на работа и вкъщи, да не пушим и прекаляваме с алкохола, никаква дрога, да ходим редовно на профилактични прегледи.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама