Колко от работодателите ще раздават коледни бонуси?

14:58, 22 дек 22 25 1780 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Въпреки перманентните кризи, в които трябва да се оправя българският бизнес, 82% от работодателите смятат да дадат коледни бонуси на своите служители. Това показва последното изследване на Българската търговско-промишлена палата, проведено сред около 100 браншови организации и предприятия от различни сектори на икономиката, сред които са услугите, строителството, търговията и др.

Добрата новина е, че този висок дял се запазва относително равен през последните 2 години. През 2021 година процентът е бил равен на 83, но пък спрямо 2020 и 2019 година „щедрите“ работодатели се увеличават видимо. Например през 2020 година бонуси имаше само в 60% от фирмите у нас, но трябва да се има предвид, че това бе и годината на пандемията, в която много от обектите бяха затворени за известни периоди от време. 

13% от фирмите, участвали в анкетата заявяват, че не предвиждат раздаването на коледни възнаграждения поради кризата с COVID пандемията и войната и поради това, че предвиждат увеличение на заплатите от догодина. Около 3% от управителите на българските фирми все още не са взели окончателно решение дали ще изплащат коледни бонуси на своите служители, показва изследването, цитирано от БНР. 

Най-голям процент (42%) от българските предприемачи посочват в тазгодишното проучване, че планират да раздадат празнични бонуси на своите служители най-вече, защото искат да ги мотивират и запазят. 

По отношение на начина на определяне на бонусите за Коледа, поравно се разпределят процентите между работодателите, които ще дават еднакви бонуси за всички служители (41%) и тези, които определят индивидуално допълнителното възнаграждение според представянето на всеки служител (40%).

Варира размерът на допълнителното възнаграждение, свързано с Коледните празници. Най-голям е делът на бонусите до 200 лв. – 36%. Бонуси в размер 200-500 лв. планират да раздадат 25%, а 23% от мениджърите ще раздадат допълнително възнаграждение от 500 до 1000 лв. на всеки служител в своята фирма.

14% от работниците могат да очакват коледен бонус от над 1000лв, като тук се наблюдава повишение спрямо 2021-ва, когато 12% от работодателите са смятали да дават бонуси с такъв размер.

Продължава положителната тенденция за намаляване делът на работодателите, които планират раздаването на по-ниски размери на бонусите - 25% през 2020, 12% през 2021г. и 8% през 2022 г., отбелязват от БТПП.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама