СЗО е „силно обезпокоена“ от ситуацията с COVID-19 в Китай

09:16, 23 дек 22 25 2010 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Световната здравна организация (СЗО) изрази безпокойство от развитието на ситуацията с COVID-19 в Китай и призова за ускоряване на кампаниите за ваксиниране срещу вируса, съобщи ДПА.

„СЗО е силно обезпокоена от развитието на ситуацията в Китай, където има все повече съобщения за тежко протичане на заболяването“, заяви генералният директор на организацията Тедрос Аданом Гебрейесус, пише БТА.

Истинският брой на болните и загиналите вероятно е по-висок от съобщеното, каза директорът на СЗО за извънредните ситуации Майк Райън. Според него това не е умишлено подвеждане, а е трудно да се събират данни ежедневно, когато здравните системи са под голямо напрежение. Китай трябва да се научи как по-бързо да получава точни данни, добави той.

Райън разкритикува политиката на Пекин да регистрира като смъртни случаи от коронавирус само тези пациенти, които са починали от пневмония или дихателна недостатъчност след инфекция. Според него стесняването на дефиницията ще доведе до значително подценяване на истинския брой на загиналите.

На 7 декември Китай внезапно отмени строгите си мерки срещу разпространението на COVID-19, които включваха строги забрани, принудителна карантина, масови тестове и проследяване на контактните лица. Пекин обоснова действията си с факта, че инфекциите с новите разновидности на Омикрон вече не са били толкова тежки. Наблюдатели в Китай твърдят, че истинската причина за отмяната са били нарастващите протести в страната срещу строгите мерки.

Процентът на ваксинираните, особено при хората над 65-годишна възраст, не е достатъчно висок, заяви Райън. Властите работят усилено за откриването на допълнителни центрове за ваксинация. Остава въпросът дали през следващите седмици ще могат да се поставят достатъчно ваксини, за да се олекоти въздействието от силното разпространение на Омикрон, добави той.

У нас - петима починали с COVID-19 за денонощие

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 147, сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 2365 теста, което означава, че делът на положителните резултати е 6.2%.

Починали са петима пациенти с потвърдена коронавирусна инфекция. Към днешна дата в болница са 357 души с диагноза COVID-19, от които 33 са в интензивно отделение. Новопостъпилите в болница са 36.

Излекувани през последното денонощие са 338 души, а общо от началото на пандемията - 1 249 124. Активните случаи към момента са 3754.

През последните 24 часа са поставени 312 дози ваксина срещу COVID-19, а общо от началото на ваксинационната кампания са поставени 4 602 419 дози.

Общо 38 089 души у нас са загубили битката с новия коронавирус от потвърдените 1 290 967 заразени от началото на пандемията.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама