Указът е обнародван: може да започнем с изпращането на военна помощ за Украйна

09:41, 23 дек 22 / Политика 25 1873 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

В Държавен вестник е обнародван указът, с който България може да започне изпращането на военната помощ за Украйна. След обнародването му в Държавен вестник стана възможно изпращането на военната помощ, списъкът на която е поверителен, припомня БНР.

По думите на служебния министър на отбраната Димитър Стоянов се очаква транспортирането да се осъществи с девет американски военно-транспортни самолети.

БСП и „Възраждане“ ще сезират Конституционния съд

БСП настояваше президентът Румен Радев да наложи вето върху закона. От левицата обявиха, че ако държавняит глава не наложи вето партията ще сезира Конституционния съд. „Президнетът Радев не спря предоставянето на оръжие за Украйна. Обръщаме се към него - дължите обяснение на обществото. Предадохте левите хора, предадохте социалистите, които ви издигат. Ние докрай ще се борим против, защото смятаме, че това въвлича България във войната“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, цитирана от БНТ.

От „Възраждане“ също обявиха че ще сезират Конституционния съд за решението на парламента да се представи военна помощ на Украйна. Според „Възраждане“ е противоконституционно Народното събрание да задължи правителството да изготви и представи договора за военна помощ. Костадинов посочи, че до момента България е предоставила 448 млн. лв. помощ за Украйна, а в същото време няма желание да се осигурят 650 млн. лв. за вдигане на минималната работна заплата.

От левицата съобщиха, че необходимият брой подписи за сезиране на Конституционния съд за обявяване на решението за оказване на военна и военно-техническа помощ за Украйна за противоконституционно е събран. Под искането са се подписали 50 народни представители - 26 от „Възраждане“ и 24 от БСП. Документът вече е внесен в деловодството на съда.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама