ГЕРБ, ДПС и „Възраждане" не отидоха на среща с ПП

16:12, 23 дек 22 / Политика 25 2468 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

ДПС и ГЕРБ не се отзоваха на поканата на ПП за среща в парламента за обсъждане на приоритети и програмна декларация, която да бъде гласувана от НС и да бъде основа на опит за реализация на втория мандат и сформиране на правителство. От Възраждане" също бяха обявили, че не възнамеряват да участват в разговори за втория мандат. 

В срещата с ПП днес участваха Демократична България", БСП и Български възход". 

Съпредседателят на ПП Кирил Петков коментира: Надявам се днес да минем през приоритетите - индексация на пенсиите, минималната работна заплата, подобряването на условията за правене на бизнес, облекчаване на процедурата по издаване на Сини карти, приемането на редица важни закони по ПВУ, реформата в КПКОНПИ, разследването на главния прокурор". Ако по тези приоритети успеем да обединим общите си усилия, можем да влезем в Шенген", каза още той.

Другият съпредседател на ПП - Асен Василев, посочи, че този формат не е достатъчен, но започва обща работа. Двете големи цели са правовият ред и справедливостта. С оглед на това, което се случи в парламента през последните няколко седмици, има няколко важни задачи - да направим усилие да приемем закона за противодействие на корупцията. Това е закон от ПВУ и без неговото приемане няма как да искаме средствата по втория транш по ПВУ. Днес бе изгубена възможността да се отвори Изборния кодекс на второ четене". Василев допълни, че е необходимо да премахнем множество грешки в протоколите и недействителните бюлетини", предаде БНР. 

Номинираният за премиер от ПП акад. Николай Денков поясни, че през почивните дни ще се изготви единен документ-декларация, който да се гласува в парламента. От БСП заявиха, че ще участват активно във всеки един разговор.

БСП отворени за диалог 

Атанас Зафиров, зам.-председател на БСП, посочи: Ние сме тук в знак на потвърждение на нашето разбиране, че страната има нужда от работещо правителство", като добави, че са отворени към конструктивен диалог.

Георги Гьоков подчерта, че приоритети на БСП са традиционните политики, намаляване на бедността и неравенствата. Има нужда от дебат за необлагаемия минимум, заяви още Георги Гьоков. Според БСП различията ще са обект на дискусии, но похвалиха възможността за програмна декларация.  Колективните органи на БСП обаче ще се произнесат за това дали ще подкрепят обща декларация с ПП.

ДБ разочаровани от ГЕРБ и ДПС

Христо Иванов  от Демократична България" е на мнение, че трябва да има управление, което да движи страната - това може да се случи и с втория мандат, но отказът от диалог от страна на ГЕРБ и ДПС е разочароващ: Това, че тук има празни столове, за мен е разочароващо. Смятам, че имаме право да кажем, че отговорността изисква всички да участваме в тези усилия, защото иначе няма как страната да продължи напред", каза той.

Сред водещите за ДБ са мерките за евроатлантическата ориентация и 3-процентов дефицит. Те не са против мерки за преодоляване на неравенствата, но не за сметка на икономиката и конкурентоспособността. ДБ се обявиха за конституционни промени, касаещи главния прокурор и прокуратурата. Важен акцент трябва да бъде и реформа в образованието и науката, каза Христо Иванов. В областта на отбраната ДБ ще настояват за продължаване на усилията за модернизация на българската армия и енергийната сигурност. 

Георги Самандов от Български възход" коментира, че партията му има няколко основни приоритети. Приемане на България в Шенген, приемане на България в еврозоната, овладяване на инфлацията, запазване на въглищните централи при спазване на нормите, въвеждане на конкурсно начало във всеки сектор, финансова децентрализация на общините, развитието на ядрената енергетика, ограничаване на правомощията на служебните кабинети, спазването на принципа никой не е над закона, стимулирането на двигателната активност на нацията, целева политика за решаване на демографските проблеми".

Акад. Денков каза, че през почивните дни ще работят по изготвяне на декларацията и посочи, че крайният документ ще бъде това, което ще представим пред всички, и ако имаме съгласие, ще представим и в пленарна зала. Ние не работим само за мандата, важно е да видим тези теми, които ще ни определят независимо от различията ни". 

В края на срещата Кирил Петков отбеляза, че е обнадежден. Вярвам, че българските граждани виждат кои са важните приоритети за тях. Промяната ще бъде малко по-бавна и малко по-трудна, но ще стане".

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама