Край на отстъпката от 25 ст. за горивата

17:26, 23 дек 22 25 2218 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Парламентът прие окончателно на второ четене т.нар. удължителен закон за бюджета.

Депутатите не допуснаха за гласуване и обсъждане предложението за продължаване на мярката от 25 ст. на литър от масовите горива. От Министерството на финансите предложиха мярката да продължи още един месец и председателят на бюджетната комисия Петър Чобанов направи предложение за създаване на съответен параграф. След почивка и консултации с политическите сили, Петър Чобанов (ДПС) оттегли своето предложение мярката от 25 ст. на литър да продължи, поради съмнения за допустимост и липса на консенсус. По думите му има и други начини да се удължи мярката.

Венко Сабрутев от „Продължаваме промяната” припозна предложението на Чобанов и го внесе от свое име, но пленарната зала реши, че то е недопустимо за обсъждане и гласуване, предаде БТА. 

Депутатите обаче допуснаха за разглеждане предложението на Кирил Ананиев (ГЕРБ-СДС) и го приеха. За финансиране на разходите и трансферите Министерският съвет няма да може да използва средства по единната сметка на държавния фонд за гарантиране на устойчивост на държавната пенсионна система и на средствата по програми и проекти на ЕС, записаха в закона народните представители.

Блокираме възможността служебният кабинет да харчи едни пари, за да може да са налични, когато се сформира редовен кабинет, коментира Асен Василев от „Продължаваме промяната”. По думите му ГЕРБ се страхуват служебният кабинет да не изхарчи тези пари, така че като направят правителство тези средства да ги няма. 

По предложение на Румен Гечев в удължителния закон за бюджета депутатите записаха, че Министерският съвет може да одобрява финансиране на влезли в сила към 1 януари 2023 г. политики за семейните помощи за деца, т.е. МС може да одобри еднократна помощ за децата от първи до четвърти клас.

След като вчера не бяха допуснати до гласуване предложенията на БСП за увеличаване на минималната заплата, максималния осигурителен доход, майчинството, днес същата съдба сполетя и исканията на „Продължаваме промяната“ - бизнесът да плаща два вместо три дни от болничния.

Не се гласува и промяната в правилото за актуализация на пенсиите, за което партията настояваше, съобщи bTV. 

Така идеите, които шумно се обсъждаха в последните седмици, не получиха „зелена светлина“ през удължаване на действието на бюджета, чието гласуване приключи.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Нико 18:55, 23 дек 22

Крадците си остават крадци защо не кажат какви бонуси взеха благодарение.на радев

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама