Котките са опитомени преди 12 хил. години

20:40, 30 дек 22 / Любопитно 25 2064 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Учени от университета на Мисури установиха, че котките са опитомени преди 12 000 години в Плодородния полумесец - части от Близкия изток около реките Тигър и Ефрат, съобщи Дейли мейл.

Котките са се сближили с хората, когато те са оценили качествата им като ловци на вредители.

Новото проучване установява, че значителната промяна в начина на живот на хората е била катализаторът, който е предизвикал първото опитомяване на котките в света, но връзката се е създала, след като хората са започнали да пътуват и са взимали със себе си новите си пухкави любимци.

За разлика от конете и едрия рогат добитък, при които се наблюдават различни случаи на опитомяване, котките изглежда са единствените животни, опитомени еднократно и на едно място.

За целите на изследването учените са взели проби от бузите на повече от 1000 котки с предимно евразийски произход от кастрационни центрове, както и от четири африкански диви котки и 10 предполагаеми хибрида между домашни и европейски диви котки. След това екипът сравнил близо 200 различни генетични маркера при котките.

Лесли А. Лайънс, генетик от университета в Мисури, поясни в изявление: „Един от основните ДНК маркери, които изследвахме, бяха микросателити, които мутират много бързо и ни дават сведения за последните популации на котките и развитието на породите през последните няколкостотин години. Друг основен ДНК маркер, който изследвахме, бяха единичните нуклеотидни полиморфизми, които представляват единични промени по целия геном. Те ни дават сведения за древната им история преди няколко хиляди години. Като изследваме и сравняваме двата маркера, можем да започнем да сглобяваме еволюционната история на котките”.

Включените в изследването котки са от над 40 държави, като пробите са взети на повече от 85 места. По-голямата част от тях са от региона на Близкия изток.

Резултатите показват, че домашните котки са се появили в източната част на Средиземноморския басейн, след което са се разпространили на близките острови и са пътували на юг през Левантийското крайбрежие до долината на Нил. Според изследването, публикувано в сп. „Нейчър”, това следва миграционен модел на древните хора, пише БТА. 

След като хората започнали да се разселват от района на Плодородния полумесец, котките започнали да си проправят път по цялото земно кълбо. Те мигрирали в Европа и на изток от Плодородния полумесец заедно с развитието на земеделието и търговията. От Европа котките достигнали до Северна и Южна Америка с кораби.

Хората в Плодородния полумесец са преминали към земеделия преди около 12 000 години и са използвали котките да ловят вредители. След това те взели писаните със себе си и изградили връзката, на която сега сме свидетели. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама