Радев връчи втория мандат на „Продължаваме промяната“

11:16, 03 яну 23 / Политика 25 2044 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Три месеца след предсрочните избори президентът Румен Радев връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на „Продължаваме промяната“. До това се стигна след като през декември парламентът отхвърли проекта за правителство на проф. Николай Габровски с мандата на ГЕРБ.

Провал на кабинета „Габровски“ в парламента

Мандатът прие бившият министър на образованието акад. Николай Денков, когото ПП излъчи за кандидат-премиер. Заедно с него при президента дойдоха съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев, както и председателят на парламентарната група Андрей Гюров.

„Получавате този проучвателен мандат в първия работен ден на новата година, когато традиционно си пожелаваме здраве, мир и благоденствие, когато гледаме с надежда и очакване за повече разум, за повече диалог и разбирателство, за единение около важните за страната ни приоритети“, каза президентът Румен Радев при връчването на мандата. „Вярвам, че ще използвате времето в рамките на предстоящата седмица да потърсите необходимата подкрепа от останалите политически сили, така че в рамките до седем дни да се върнете с изпълнен мандат и проектосъстав на Министерски съвет“, каза Румен Радев.

„Приемам от името на „Продължаваме промяната” този втори мандат с ясното съзнание, че задачата е изключително трудна, много хора даже казват, че е невъзможна. Ние сме убедени, че трябва да направим всичко, което е необходимо, за да съставим правителство през настоящия период”, посочи от своя страна акад. Денков, цитиран от Нова телевизия.

Номинираният за премиер отчете, че са натрупани много проблеми, забавени са реформи и има нужда от правителство, което да обединява хората и да решава техните проблеми. „Затова и променихме подхода за подготовка на реализацията на този мандат. Използвахме празничните дни, за да дефинираме четири национални цели, които смятаме, че обединяват. И да направим списък от дейности, които, ако изпълним през 2023 г., ще се приближим към изпълнението на националните цели”, уточни още той.

Денков кани по-късно във вторник на разговори партиите в парламента, за да им представи декларация с приоритети на едно евентуално редовно правителство. В сряда тази декларация ще бъде внесена в Народното събрание и подложена на гласуване в пленарната зала. Ако приоритетите съберат подкрепа, ПП ще предложи състав на правителство на малцинството заедно с „Демократична България“. Ако не събере, ще върне неизпълнен мандат на президента.

 „Много се надявам, че следващите дни ще бъдат изпълнени с разум и ние можем да върнем вярата на хората, че има кой да работи за тях”, завърши акад. Денков, който представи копие от декларацията на президента. Ако акад. Денков не успее да предложи кабинет, държавният глава ще има седмица да избере партия, която да получи третия и последен шанс за съставяне на кабинет в рамките на 48-ото Народно събрание.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама