Пекин плаши Европа и САЩ с ответни мерки заради пътниците от Китай

09:10, 04 яну 23 25 1862 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Пекин се възмути от изискванията за тестване за COVID-19 наложени на пътниците от Китай, и заплаши с контрамерки срещу прилагащите ги страни, сред които са САЩ и няколко европейски държави, съобщи АП.

„Вярваме, че ограниченията за влизане, приети от някои държави, насочени към Китай, нямат научна основа, а някои прекомерни практики са още по-неприемливи“, заяви говорителката на външното министерство в Пекин Мао Нин.

„Твърдо се противопоставяме на опитите за манипулиране на мерките за COVID-19 и използването им за политически цели и ще предприемем контрамерки въз основа на принципа на реципрочност“, каза тя, цитирана от „Труд“.

Австралия и Канада се присъединиха към нарастващия списък на държавите, които изискват от пътуващите от Китай да си правят тест за коронавируса преди да се качат на самолет, тъй като Китай се бори с общонационална епидемия от коронавируса, след като внезапно облекчи ограниченията, които бяха в сила през пандемията.

В Европа тестове за пътуващите от Китай изискват Великобритания, Франция, Италия и Испания, като Париж призова тази практика да се въведе на територията на целия Европейски съюз.

Междувременно ЕС предложи на Китай безплатни ваксини срещу коронавируса, обяви днес Еврокомисията. Пекин още не е отговорил официално на предложението, но говорителката Мао Нин посочи, че нивото на ваксиниране и капацитетът за лечение в Китай продължават да нарастват и снабдяването е „достатъчно“.

Близо 70% от населението на Шанхай е заразено с коронавирус

Близо 70% от населението на Шанхай е заразено с коронавирус, алармираха експерти в китайския мегаполис.

Броят на новозаразените се е увеличил рязко през миналия месец, когато властите разхлабиха мерките за защита на населението. Това стана след серия необичайни за комунистическата държава протести.

Според местните медии болниците са препълнени, а в аптеките има силен недостиг на лекарства, предаде bTV.

Скок на новите случаи у нас

Новите потвърдени случаи на COVID-19 у нас за последното денонощие са 301, спрямо 74 за предходния ден, сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 4 899 теста, което означава, че делът на положителните резултати е малко над 6 процента.

Петима пациенти са починали с потвърдена коронавирусна инфекция. Общо 38 113 души у нас са загубили битката с болестта от потвърдените 1 292 525 заразени от началото на пандемията.

Към днешна дата в болница са 367 души с диагноза COVID-19, от които 34 са в интензивно отделение. Новопостъпилите в болница са 82.

Излекувани през последното денонощие са 332 души, а общо от началото на пандемията – 1 250 576.

Активните случаи към момента са 3 836. През последните 24 часа са поставени 126 дози ваксина срещу COVID-19, а общо от началото на ваксинационната кампания са поставени 4 603 157 дози.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама