На 99 години почина художникът Любен Зидаров

14:15, 04 яну 23 / Култура 25 2557 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

На 3 януари, година преди да навърши 100, почина Любен Зидаров. Тъжната вест съобщиха от Съюза на българските художници. 

Разделяме се с една от най-ярките личности в областта на българското изкуство през изминалото столетие. Любен Зидаров оставя забележително творчество в областта на илюстрацията и живописта, формирало вкуса на няколко поколения. Активен художник до последните си дни, той ни вдъхновяваше с нестихващия си порив да твори и експериментира, с оптимизма и финото си чувство за хумор, написаха от СБХ.

Любен Зидаров е дълбоко свързан със Съюза на българските художници през годините – председател на Творческия фонд през 1980-те години, от 1996 до 1999 е председател на СБХ.

Роден във Велико Търново през 1923 г., завършва живопис при проф. Илия Петров през 1948 г., но още като ученик рисува многобройни илюстрации и комикси за различни вестници и списания. През 1950 – 1970 г. рисува за детските издания вестник „Септемврийче“ и списание „Славейче“, главен художник е на издателство „Народна младеж“ (1967 – 1970 г.). Сред най-значимите му илюстрации са „Приказки на Шехеразада“, „Български народни приказки“, „Островът на съкровищата“ на Робърт Луис Стивънсън, „Подир сенките на облаците“ на Пейо Яворов, „Морското вълче“ на Майн Рид, „Том Сойер“ на Марк Твен, „Приказки“ на Ханс Кристиан Андерсен, „Приказки от цял свят“ на Николай Райнов.

За творчеството си Любен Зидаров е удостоен с държавното звание Народен художник. Носител на различни награди: сребърен медал (1959 г.) и златен медал (1965 г.) от Международната изложба на книгата в Лайпциг, награда на ДКМС за изкуство и култура (1970 г.), наградата „Борис Ангелушев“ на СБХ за илюстрация (1976), както и орден „Кирил и Методий“ – I степен през 1963 г..

През 2014 г. е удостоен с голямата награда на Столична община за цялостно творчество и специален принос в областта на културата. През 2016 г. получава отличието „Златен век“ на Министерство на културата.

През 2022 г. е удостоен със званието доктор хонорис кауза на Художествената академия в София.

Екипът на Topnovini.bg поднася искрени съболезнования на семейството и близките на Любен Зидаров. Да почива в мир!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама