Гратисен период за глобите за нечекирани карти в софийския транспорт

17:04, 04 яну 23 / София 25 3067 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

До март няма да се налагат глоби за пътниците в столичния градски транспорт, които имат абонаментни карти за пътуване, но не са ги чекирали при качването си в превозното средство. От 1 януари е задължително и абонаментните карти да се валидират в градския транспорт, а глобата при пропуск е 3 лева.

Поискала съм да се даде гратисен период за глобите, докато всички хора свикнат“, посочи Фандъкова, цитирана от Mediapool.

Чекирането на картите цели да се събере статистика за натовареността на линиите на градския транспорт и така да правят промени на маршрути и разписания. Към момента подобни решения на практика се взимат без особен анализ.

„Трудно се свиква с промяната, но от ЦГМ ще бъдат толерантни“, каза Фандъкова.

От 1 януари влязоха в сила новите билети за пътуване с градския транспорт в София. За 1.60 лева вече може да се купи билет 30+, който позволява неограничен брой прекачвания за 30 минути. Реално с него може да се пътува и повече, тъй като е валиден, докато приключи пътуването и с последното транспортно средство. На същия принцип е билетът 60+, при който обаче прекачванията трябва да се направят в рамките на 60 минути. Цената му е 2.20 лева.

Билетът 30+ може да се купи и с банкова карта при чекирането ѝ на сините устройства в автобусите, трамваите и тролеите и при влизане в метрото. Този превозен документ, както и билетът за по-дълго пътуване 60+, може да се зареди и на два вида карти, които се заплащат допълнително. По-евтината, която не е и толкова устойчива като материал, струва 80 ст. и може да се ползва само за билети.

По-скъпата пластика е на цена от 3 лева и може да се ползва и за абонаментни карти. Те пък вече са за всички линии и с различен срок на валидност. Не се издават карти за една и две линии, само за метрото или за комбинация от метро и една линия на наземния транспорт. Купените през миналата година документи от този тип, които още са валидни, могат да се ползват, докато не изтекат, но не по-късно от 31 декември 2023 г.

Не се продават и хартиени билети и талони. Хората, които имат останали такива от миналата година, могат да ги ползват до 1 март 2023 г. Шофьорите в превозните средства продължават да продават билети, но на цена от 2 лева. Те не дават възможност за прекачване в друго превозно средство. Вместо да се перфорират, се чекират на сините устройства в автобусите, тролеите и трамваите.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Напишете коментар
Коментари: 3
1 Анонимен 08:42, 05 яну 23

Ама това не е чекиране. Картата си е със срок от до, и си е валидна още при издаването. Такава тъпотия сътвориха тези фандъци. Защо да е просто, като може да е сложно.

2 Manolov 08:00, 12 яну 23

бърза и надеждна оферта за безплатен заем за всички
За всички ваши нужди от финансиране за реализирането на вашите различни проекти, нашата международна финансова институция е специализирана в международни заемни споразумения за инвестиции във всички сектори на дейност, както и лични финансови нужди.
Ние предлагаме услуги от 5 000 евро до сума от 5 000 000 евро, нетният лихвен процент е 2% годишно за всички ваши нужди, свържете се с нас по имейл.
имейл: [email protected]

3 Анонимен 12:12, 13 яну 23

Всичко е с цел контрол - да ни следят къде сме по всяко време. Нали уж било заради инфлацията? С два хартиени билета в две превозни средства щяхме да платим повече - съответно повече приходи за градския транспорт. Но с един билет за 30 мин. се отчиташ в кое превозно средство си по всяко време.
Същото е и с картите за срок - няма логика да се чекираме. Освен за да събират информация къде сме.
Сигурно в един момент картите ще отпаднат и ще ни принудят да се чекираме само с телефон или банкова карта. И когато пръкнат поредната "пандемия", ще е много лесно да блокират всеки, който не иска да спазва мерките и да му спрат достъпа до градски транспорт и други места.
Най-лесно е да ме наречете "конспиративен теоритик", но ще видим. Времето ще покаже.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама