Защо българите теглят толкова много бързи кредити?

19:30, 10 яну 23 / Любопитно 25 2336 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Факт е, че българите вземаме пари назаем доста често. Теглим заеми, за да изпълним дългосрочни и краткосрочни цели, да запълним дупките в бюджета си, както и да решим спешни проблеми. Една част от българите са противници на този вид финансиране, понеже твърдят, че услугата е твърде скъпа, а фирмите за бързи заеми са некоректни. Друга част пък вземат такива заеми доста често. Истината е, че този продукт може да бъде доста изгоден стига да си направим сметката.

Защо избираме точно бързите кредити?

Има няколко основни причини да избираме точно бързите заеми като начин на финансиране. Първо, те са удобна финансова услуга. Когато кандидатстваме за такъв вид заем в повечето случаи ни е нужна единствено валидна лична карта. Освен това, голяма част от фирмите за бързи заеми имат онлайн процес, което значи, че можете да бъдете одобрени за заем без дори да ходите до офис на кредитора. Другата причина, поради която българите се насочваме точно към фирмите за бързи кредити е, че често вече имаме банков заем и банките не ни одобряват за още един. Също така политиката на небанковите институции е доста по-либерална. Голяма част от тях кредитират клиенти с лоша кредитна история или недоказуеми доходи.

Онлайн кандидатстване или кандидатстване в офис?

Стандартното кандидатстване за кредит се случва в офис на фирмата кредитор. Поради дигитализирането на всички процеси и пандемията навлязоха и така наречените онлайн кредити. Те са подходящи за хора, които нямат време да ходят до финансови институции и искат всичко да се случи лесно и бързо. Онлайн процесът е лесен и достъпен. Нужно е да имате подходящо мобилно устройство, с което да направите снимка на личната си карта, както и да си направите селфи, което да удостовери вашата самоличност пред съответната финансова институция. Ако предпочитате личния контакт и имате свободно време, можете да посетите офис на компанията.

За какво се теглят бързите заеми?

Повечето българи теглят заеми, за да решат спешни проблеми. Повреда в автомобила, развален уред или неочакван медицински проблем са само част от неприятностите, които могат да ни сполетят. Тези проблеми изискват бърза реакция, за това много потребители прибягват до бързите заеми. Друга честа причина за вземане на пари на заем са ремонтите в жилището. Всеки иска да живее в уютен и обновен дом. За това обаче са нужни доста средства. Както знаем строителните материали и мебелите са скъпи, а ако наемем и майстори, които да извършат ремонта - крайната сума става непосилна за доста потребители.

Не вземайте прекалено много заеми

Да вземете кредит понякога е добро решение. В спешни ситуации заемите са чудесно решение на проблемите ни. Ако обаче, прекалите с вземането на бързи кредити вероятно ще попаднете в дългова спирала. Ако имате няколко кредита, попитайте дали можете да използвате финансовата услуга рефинансиране на кредит. Тегленето на много заеми обикновено води до забави в изплащането им. Забавите пък водят до натрупване на наказателни лихви и лоша кредитна история. Винаги бъдете разумни, когато става въпрос за вашата финансова стабилност и четете документите, които подписвате.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама