„Офис на ДПС“: Морфов надраска и вратата на директора на Народния театър

11:42, 10 яну 23 / Култура 25 2341 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Два месеца след началото на скандала в Народния театър вратите на кабинетите на директора на театъра Васил Василев и на пиарката му Велислава Кръстева отново са надраскани – съответно с надписи „офис“ и „приемна“ на ДПС.

Надписите са се появили в събота вечерта след поставянето на пиесата „Животът е прекрасен“ на Александър Морфов, съобщи първо сайтът Mediapool. И този път автор на „графитите“ е главният режисьор на театъра, който преди два месеца надраска кабинета на Велислава Кръстева в знак на протест срещу политическата ѝ обвързаност.

Сега Морфов е надраскал и вратата на Василев, защото той е „основната фигура, срещу която е насочен протеста “, разказва режисьорът пред „Площад Славейков“. „Защото жената, която се явява пиар на ДПС и на Народния театър, няма съвест, нито принадлежност. Тя е всичко онова, което ѝ наредят нейните господари“.

По думите му Василев е създал една „безмозъчна партийна централа в Народния театър“ и иска да го управлява като частна фирма. Според режисьора действията на директора са „политическа акция“ и той се разпорежда „като едноличен феодал, играейки по тънката нота на слабостта на бедния човек“. Морфов обвинява Василев, че раздава немислими заплати и поощрения от джоба на данъкоплатците и е разцепил театъра на две, а неговите „харпии“  заплашват, уволняват и унижават верните служители на театъра.

Морфов посочва още, че преди дни главната художничка на осветлението е напуснала Народния театър, защото е била „изправена до стената с изисквания, които са били изключително неморални“.

В отговори до „Дневник“ Васил Василев посочва, че видеозапис показва извършителя на вандалския акт. „Лицето е установено и ще бъдат приложени съответните ефективни мерки, предвид и рецидива на действията, въпреки всички положени усилия за нормализиране атмосферата в театъра след провокирания еднолично конфликт“, пише той, без да уточнява какви мерки ще бъдат предприети. Припомняме, че след предишния вандалски акт директорът обяви, че Морфов няма да понесе никакво административно наказание и само ще бъде „предупреден“.

Хронология на скандала

Скандалът в Народния театър „Иван Вазов“ започна на 29 октомври, когато след представление на „Хъшове“ главният режисьор Александър Морфов надраска вратата на кабинета и изкърти табелката с името на Велислава Кръстева, която е завеждащ отдел „Връзки с обществеността“ в театъра от лятото насам, а преди това дългогодишен пиар на ДПС, двукратно депутат от партията и приближена до нейния почетен председател. Конкретният повод за гнева му бе видео от изборите на 2 октомври, в което тя придружава Ахмед Доган до избирателната секция. 

Последва остра размяна на реплики между засегнатите в социалните мрежи и медиите, както и оставка на Захари Карабашлиев - също назначен в екипа на театъра от избрания през април с конкурс нов директор Васил Василев. Предизвестие за напускане депозира и Явор Гърдев - един от режисьорския триумвират, поканен от директора (другите двама са Морфов и Диана Добрева), но той все още не е освободен административно. Напуснали или „напуснати“ са още десетина души от екипа на театъра - като дългогодишната инспекторка салон Златина Банева, чиято врата е била разбита от Кръстева, и нейната колежка Йоана Петкова, пише „Сега“.  

Започналото срещу Александър Морфов вътрешно разследване е приключи с предупреждение. Засега именитият режисьор и завеждащата „Връзки с обществеността“ продължават да съжителстват в театъра, водейки окопна война.

Директорът и служебният министър на културата, който зае ясна позиция по скандала, взаимно се обвиниха в политически натиск и опити за кадруване в Народния. В края на декември Василев заяви, че подава жалба пред Комисията за защита от дискриминация срещу Минеков. Министърът пък го нарече „зависим от двете госпожи“, визирайки Кръстева и главния секретар на театъра Красимира Стефова, и заплаши да „пресуши блатото“.

Сформираха се и лагери в актьорския състав, както и подписки. Валери Йорданов и Албена Колева бяха инициатори на подписката в подкрепа на Морфов, която събра подкрепата на няколко хиляди души онлайн и офлайн. Актьорът от „Хъшове“ поиска и оставката на директора, като целият шум и натиск около събитията го доведоха до диабетна криза и влизане в болница.

По-голямата част от екипа (около две трети), сред които Деян Донков, Владимир Карамазов, Радина Кърджилова, Дарин и Деян Ангелови, Бойка Велкова, Георги Мамалев, Антон Радичев, Параскева Джукелова, Стефания Колева, Снежина Петрова и др. се обявиха в защита на директора, като дори се явиха на среща с президента Румен Радев с молба да освободи назначения от него служебен министър Велислав Минеков. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 15:40, 10 яну 23

Този, като не му харесва ръководството да напусне, да си основе частен театър, там да си драска по вратите. Видно е, че е болен мозък- наркоман и алкохолик. Никога не ми е бил симпатичен. Мрачен субект като Славчу селячето.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама