Почина легендарният рок китарист Джеф Бек

09:24, 12 яну 23 / Култура 25 2685 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Джеф Бек, един от най-умелите, възхитителни и влиятелни китаристи в историята на рока, почина на 78 години във вторник в болница близо до дома си в Съри, Англия, предаде „Ню Йорк Таймс”.

Причината е бактериален менингит, съобщи Мелиса Драгич, неговият публицист.

През 60-те и 70-те години на миналия век, като член на „Yardbirds“ или като лидер на собствените си групи, г-н Бек внася в свиренето си чувство за приключение, което спомага записите на тези групи да станат революционни.

През 1965 г., когато г-н Бек се присъединява към Yardbirds, за да замени Ерик Клептън, групата вече е една от определящите в Англия.

Три години по-късно, когато сформира собствената си група, по-късно известна като „Jeff Beck Group“ тежестта на музиката създава ранен шаблон за хеви метъла. По-конкретно, дебютният албум на групата от 1968 г., „Truth”, представлява план, който друг бивш колега от Yardbirds, Джими Пейдж, използва, за да създаде няколко месеца по-късно „Led Zeppelin“, пише БГНЕС. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама