Онкоболните ще могат да ползват безплатна психологическа помощ в столичните болници

14:25, 19 яну 23 / София 25 1326 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Изпълнение на програма за напълно безплатна психологическа помощ от специалисти започва в четири от общинските многопрофилни болници в София. Това съобщи председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев в Първа градска болница по повод решение на градския парламент за предоставяне на психологическа подкрепа на пациентите с онкологични заболявания. 

Инициативата се осъществява в Първа, ВтораЧетвърта и Пета градски болници, както и в Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания „Проф. д-р Марин Мушмов“.

Грижата е достъпна както за тежкоболни пациенти, така и за техните близки. Програмата е отворена за пациенти от целия град, а не само за лекуващите се в общински лечебни заведения. Координати на психотерапевтите вече са обявени на страниците на болниците, като предоставянето на психологическата помощ е напълно безплатно и се осъществява по график – всеки ден по четири часа. 

Идеята е тежкоболните пациенти да имат възможност да се обърнат към психолог, а на пациентите с онкологични заболявания психологическата помощ да се предлага задължително от страна на лекарите. Палиативната грижа не замества, а единствено допълва стандартната грижа, като така ще се комбинират усилията на широк кръг специалисти в полза на пациента.

„Идеята ни е да помогнем на хората да преминат по-лесно през стреса и тежкия период на лечение, като и да съдействаме за добрия му завършек. Скоро, заедно с пациентски организации и експерти ще представим подробна програма за информиране и профилактика на онкологичните заболявания“, каза още Георги Георгиев, цитиран от пресцентъра на СОС.

„На интернет страниците на всяка една от болниците вече има информация за записване, имейл, телефон за връзка, така че хората могат да се обръщат напълно безплатно, за да си поговорят и получат подкрепа, така както се прави навсякъде по света“, каза той, цитиран от БТА.

Георгиев добави, че до два месеца в Столичния общински съвет ще бъде предложен общински план за превенция  на онкологичните заболявания. Акцент в него ще бъдат информационни кампании за популяризиране на ранната диагностика на онкологичните заболявания. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама