Борисов обеща подкрепа за програмно правителство с БСП, но в бъдеще

11:35, 20 яну 23 / Политика 25 2095 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Възможност за управление с подкрепата на ГЕРБ-СДС и БСП в бъдеще - това се очертава като важният резултат от лидерската среща в парламента, която събра партийните водачи на герберите и социалистите, а също на ДПС и БВ. Така излезе от изявлението, което Бойко Борисов направи пред останалите партийни началници. Няма обаче да подкрепи правителство с мандата на БСП сега, което беше основната тема на лидерската среща. Това предрешава съдбата на мандата, тъй като ПП, ДБ и „Възраждане“ отказаха да участват, пише „Сега“.

Пред колегите си партийни шефове Корнелия Нинова заяви, че са се събрали, за да разговарят по важните за страната теми, въпреки идеологическите си различия. Тя посочи, че социалистите са анализирали програмите на парламентарните формации и са извели 4 приоритета, които ги обединяват - законите по Плана за възстановяване и устойчивост, приемането на нов държавен бюджет за 2023 г., приемането на страната в Шенген и провеждането на съдебна реформа. Затова се изненадала, че от срещата отсъстват ПП и ДБ, които споделят същите приоритети. Липсва воля, за да седнем и да разговаряме сериозно за бъдещето на България", констатира соцлидерът.

Бойко Борисов започна с това, че не е могъл да откаже поканата заради начина, по който е била отправена. „Вие казахте: ако сте мъже, заповядайте. Така че беше задължаваща”, каза той и допълни, че левицата има право да укорява ГЕРБ за начина, по който са управлявали в миналото. „Но две години имаме модел Радев”, изтъкна Борисов, като така напомни за често управляващите служебни правителства на президента.

Той напомни, че партийният конгрес е задължил него и депутатите му да не управляват заедно с БСП. Но заяви, че трябва да се търси изключение при променената обстановка. „Но аз ще разговарям с колегите подобна забрана, защото БСП също много се промени, не би трябвало да бъде спирачка за някакво техническо, програмно правителство в един момент”, посочи Бойко Борисов.

Сега обаче формацията му няма да подкрепи БСП за третия мандат, а участието си на срещата Борисов определи като знак на уважение към левицата.

Забележително беше това, че водачът на ДПС Мустафа Карадайъ седна по време на разговора от дясната страна на Борисов. Карадйъ констатира, че „най-вероятно ще отидем на поредните нужни предсрочни избори, но изтъкна, че сега трябва да се зададат предпоставките за политически диалог след вота.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 22:32, 20 яну 23

Бандитът нещо много умърлушен беше. Уж евроатлантик, пък ще подкрепя путинофилската партия БСП. Имам чувството, че Херо Мустафа и САЩ са го включили заедно с Гешев в списъка Магнитски.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама