Съмнения за корупция по високите етажи на властта в Украйна

09:10, 23 яну 23 25 1482 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че нова офанзива на Руската федерация може да бъде предприета във всяка посока. В интервю за германската телевизия ARD той отбеляза, че сега има голяма пропаст между мирогледа на Украйна и Русия, тъй като Путин мисли къде да атакува, а украинците къде да се защитават. Междувременно Полша даде заявка да създаде съюз от държави, готови да пратят на Киев бойните танкове „Леопард”.

Въздушна тревога беше обявена снощи в шест украински области. В същото време руските войски продължават да струпват сили за провеждането на настъпление към Бахмут и се опитват да атакуват украинските части в направленията към Запорожие, Авдеевка и Лиманск, съобщават украинските военни, предаде БНР.

Германският външен министър Аналена Бербок заяви, че страната й няма да пречи, ако Полша реши да предостави част от танковете си „Леопард” на Украйна. Засега обаче Берлин не се е съгласил да предостави танкове пряко на Киев. По-рано полският премиер Матеуш Моравецки обяви, че Полша може да създаде „малка танкова коалиция“, която да осигури на Украйна танковете „Леопард“, ако в Германия не бъде постигнато съгласие за изпращането им. Този месец Полша и Финландия изразиха желание да доставят машините германско производство в отговор на молбите на Киев. За реекспорта обаче се изисква формалното съгласие на Берлин. 

Зеленски обяви война на корупцията 

Междувременно във вечерното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски обеща решителни действия срещу злоупотребите в държавния апарат след корупционен скандал в Киев. Твърденията за корупция по високите етажи на властта включват доклад за съмнителни практики при възлагането на военни поръчки, въпреки че официални лица насърчават националното единство, за да се противопоставят на руската инвазия. Зеленски каза, че вече са подготвени „подходящи решения" и подчерта: „Искам това да е ясно: няма да има връщане към това, което е било в миналото, към начина, по който са живели различни хора, близки до държавните институции, или тези, които цял живот са преследвали някакъв пост”.

ЕС превърна антикорупционните реформи в едно от ключовите си изисквания за членството на Украйна, след като миналата година предостави на Киев статут на кандидат за членство. 

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че корупцията - хроничен проблем на страната, изтласкан на заден план от агресията на Русия - няма да бъде толерирана, и обеща, че тази седмица ще бъдат взети ключови решения за изкореняването ѝ.

Изявлението на Зеленски беше направено на фона на твърденията за корупция по високите етажи на властта, включително доклад за съмнителни практики при възлагането на военни поръчки, въпреки че официални лица насърчават националното единство, за да се противопоставят на руската инвазия, подчертава Ройтерс.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама