Австрия ще подкрепи България за предоставянето на 2 млрд. евро за границата

14:30, 23 яну 23 / Политика 25 1622 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Австрия ще подкрепи пред ЕК исканите от България 2 млрд. за подсилване охраната на границата. В това увери австрийският канцлер Карл Нехамер, който е на посещение у нас по покана на президентът Румен Радев.

„През изминалата седмица натискът на границата ни нарасна, каза президентът Румен Радев. Той е заедно с канцлера на Австрия Карл Нехамер. Ние сме изправени пред мощна добре организирана група за превоз на мигранти“, добави той, цитиран от bTV.

Искам да благодаря на канцлера Нихамер за приетата покана да дойде в България и да се запознае на място с охраната на българо-турската граница. Радвам се, че водената от него делегация имаше възможност да се запознае с реалната ситуация на границата и с начина, по който ние я охраняваме, добави Радев.   

Радев подчерта, че нелегалната миграция е предизвикателство за обединена Европа. 

„България в защита на своята национална сигурност и като отговорен член на ЕС, полага огромни усилия за справяне с това предизвикателство“, каза държавният глава. Ние сме построили изцяло с наш бюджет ограда по границата с Турция. По продължение на цялата граница са разположени различни стационарни и мобилни системи за наблюдение, уточни Радев.

В рамките на само четири месеца загубихме четирима полицаи, а десетки други са ранени. За справяне с тази трудна ситуация България предприе решителни мерки. На първо място това бяха срещите на най-високо дипломатическо ниво с Турция и Гърция, уточни държавният глава. Според него турския президент Реджеп Ердоган е поел ангажимент да охранява по-стриктно границата от турска страна.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама