БСП върна мандата, Радев не каза кога ще са изборите

10:45, 24 яну 23 / Политика 25 1612 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

БСП върна на президента неизпълнен третия и последен мандат за съставяне на правителство в рамките на 48-ото Народно събрание. Румен Радев отново не каза кога ще разпусне парламента и на коя дата ще са предсрочните избори, пише Mediapool. 

„Направихме всичко необходимо, за да изпълним третия мандат. Изведохме 4 важни задачи за редовно правителство и парламент. Поканихме всички партии на среща. И от тези, които дойдоха, и от тези, които не дойдоха, стана ясно, че няма мнозинство за съставяне на правителство“, каза Нинова на президента. 

Радев пък поздрави социалистите за положените усилия. „Но явно отиваме на поредните предсрочни избори“, добави той.

Предстои държавният глава да разпусне парламента и да насрочи поредните предсрочни избори. Засега Радев не е казва нито кога смята да издаде тези укази, нито на коя дата ще са изборите. След връщането на мандата президентът посочи, че ще вземе решение на коя дата да е предсрочният вот след предстояща по-късно среща с ЦИК, на която иска да получи повече информация за готовността за провеждане на избори. 

Преди дни президентът обясни, че 26 март не е подходяща дата за избори, защото е получил информация от ЦИК, че няма да има осигурена хартия за бюлетините от машинното гласуване, ако изборите са тогава. Така очакванията са Радев да проточи процедурата и да насрочи изборите за април. Във вторник говорителят на ЦИК Цветозар Томов посочи, че най-спокойно ще се организират избори на 23 април, но и 2 април е възможна дата. 

Социалистите решиха да върнат мандата след провелата се в петък „лидерска среща“ между Корнелия Нинова и председателите на ГЕРБ, ДПС и „Български възход“. По време на нея бе потвърдено вече известното - БСП няма как да събере нужната подкрепа, за да излъчи редовен кабинет с третия мандат. Все пак председателят на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че е готов да управлява с БСП, но в експертно правителство и не в рамките на този парламент. Още преди президентът сегашния мандат на социалистите, повечето от останалите формации бяха дали заявка, че не биха подкрепили БСП. 

Това е общо четвъртият път, в който социалистите получават трети мандат от Румен Радев и го връщат неизпълнен. Държавният глава пък ще продължи да управлява страната чрез служебния си кабинет още поне няколко месеца.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама