ЕС разрешава използването на насекоми в храните

11:40, 24 яну 23 / Любопитно 25 2039 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Европейският съюз разрешава използването на насекоми в храните. Регламентът влиза в сила от днес. Според новия регламент домашните щурци ще могат да се замразяват, сушат или използват на прах, съобщава ДПА. 

До дни ще бъде разрешено и използването на ларвите на житната плесен. Това не са първите насекоми, които се одобряват от ЕС, подобно разрешение вече има и за биволския червей, прелетния скакалец и ларвите на брашнения бръмбар. Одобрение от ЕС очакват и още осем насекоми, предаде bTV.  

Този вид нововъведение в хранително-вкусовата индустрия се определя като „нова храна”. 

Например щурците ще се продават замразени, изсушени или на прах. Те също така ще могат да се използват в производството на хляб, бисквити, крекери, смеси за печене, паста, сосове, супи, заместители на месо и мляко, картофени продукти и шоколад. 

Предимствата са, че насекомите са лесни за отглеждане и имат високо съдържание на хранителни вещества (подобно на пилешкото, говеждото, свинското месо и рибата), а освен това те са вкусово неутрални. Повече от 2 млрд. души по света ядат насекоми. 

Според Европейската комисия насекомите са безвредни.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама