Украйна е изправена пред „много тежка" ситуация в Донецк

09:41, 30 яну 23 25 1567 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Украйна е изправена пред „много тежка" ситуация в източната Донецка област и се нуждае от по-бързи доставки на оръжие и нови видове въоръжение, за да устои на руските атаки, заяви украинският президент Володимир Зеленски.

При ракетен удар снощи срещу жилищна сграда във втория по големина град в Украйна – Харков, загина един човек, а други трима бяха ранени. Това съобщи кметът на града Игор Терехов. При удара в Харков сградата е била частично разрушена, а жителите са евакуирани. Предполага се, че руснаците са атакували града с ракета С-300, съобщават украински медии, като се позовават на военните в региона. 

В късното си видео обръщение украинският президент Володимир Зеленски заяви, че ситуацията на фронта остава много тежка. „Ситуацията в Бахмут и Угледар и други части на Донецка област е много тежка. Руските атаки са постоянни. Русия иска войната да се проточи и да изтощи силите ни. Ние трябва да превърнем времето в наше оръжие. Трябва да ускорим събитията и доставките и да осигурим нови оръжия и възможности за Украйна", посочи украинският президент.

Междувременно Ръководителят на Мюнхенската конференция по сигурността Кристоф Хойсген заяви, че подкрепя доставката на изтребители на Украйна за защита от Русия. Пред телевизия А Ер Де Хойсген обясни, че от гледна точка на международното право доставката на бойни самолети на Киев не прави Запада участник във военните действия. Според него, под въпрос ще бъде поставено дали да бъдат доставени американски изтребители Ф-16 или изтребители съветски дизайн от старите запаси на ГДР. По-рано канцлерът Олаф Шолц повтори, че Германия няма да изпрати изтребители на Украйна, на фона на засилващите се призиви на Киев за по-модерни оръжия от Запада, които да помогнат за отблъскване на руската инвазия, предаде БНР. 

В същото време генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който е на посещение в Сеул, призова Южна Корея да увеличи военната си помощ за Украйна, като се позова на други държави, които са променили политиката си да не предоставят оръжия на страни в конфликт.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама