В Австралия издирват радиоактивна капсула, изпаднала от камион в пустинята

10:46, 30 яну 23 / Свят 25 1543 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Британско-австралийският минен гигант „Рио Тинто" (Rio Tinto) се извини за изгубването на малка радиоактивна капсула, за която се смята, че е паднала от камион и което предизвика радиационна тревога в някои части на обширния щат Западна Австралия, предаде Ройтерс.

Не е ясно от колко време липсва радиоактивната капсула, част от уред, използван за измерване на плътността на суровината в желязна руда.

Уредът е бил взет от специализиран изпълнител от мината на „Рио Тинто“ в Гудай-Дари на 12 януари. Когато е бил разопакован на 25 януари, измервателният уред е намерен счупен, липсвал един от четирите монтажни болта, а винтовете на уреда също са изчезнали.

Властите подозират, че вибрациите на камиона са причинили разхлабване на болта и радиоактивната капсула е изпаднала от уреда в опаковката и след това от пролука в камиона.

Сега властите са изправени пред нелеката задача да я търсят по протежение на 1400-километровия път на камиона от Нюман, малък град в отдалечения регион на  Кимбърли, до складова база в североизточните предградия на Пърт.

Сребърната капсула, с диаметър 6 мм и дължина 8 мм, съдържа цезий-137, който излъчва радиация.

Властите препоръчаха на хората да останат поне на пет метра от капсулата, ако се натъкнат на нея, тъй като по-близкия досег до нея може да причини радиационни изгаряния или лъчева болест, въпреки че добавят, че рискът за това е сравнително нисък, пише БТА. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама