Коя шлайф машина е най-подходяща за нас?

08:49, 20 апр 23 / Свят 25 1911 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На пазара съществуват редица видове шлайф машини и всяка от тях има своето предимство. Коя обаче е най-подходяща за нас зависи от работата, която ще извършваме. Някои от тях използват вибрации, за да обработват повърхности, а други се въртят, за да гарантират качествен краен резултат. Най-разпространените машини са ъглошлайфите, тъй като с тях можете да режете, полирате и шлайфате, но не по-малко значими са виброшлайфите, ексцентършлайфите, мултишлайфите и т.н. В следващите редове ще се запознаем с различните видове шлайф машини и техните най-важни характеристики. 

Източник: iStockphoto.com

Ъглошлайфи

Ъглошлайфите използват дискове за рязане и шлайфане с различен диаметър и с тях може да се обработват метали, алуминий, дърво и др. Намират приложение в гаража, работилницата, строителството и т.н. Ъглошлайфите могат да бъдат акумулаторни, електрически и пневматични. Делят се още според диаметъра на диска.

Ъглошлайфите, които използват дискове 115 мм, са компактни и се използват най-вече за шлайфане на повърхности. Много близки по размери са на тези със 125 мм дискове, като разликата между тях е в размерите на диска и тези на предпазителя. Ъглошлайфите с диск 115 мм са много удобни за употреба заради ниското си тегло и компактните си размери. Това позволява работа с една ръка дори на тесни пространства. Те са подходящи също за полиране, както и за по-леки задачи.

Най-разпространеният ъглошлайф е този с диск 125 мм. Основното му предназначение е за шлайфане, но е подходящ също за рязане. Той има по-голяма мощност и тегло от тези, използващи дискове 115 мм. Въпреки това обаче те също са компактни и сравнително леки. Подходящи са за хоби и професионална употреба.

Средни по големина са ъглошлайфите с дискове 150 мм и 180 мм. Въпреки това се използват значително по-рядко отколкото предишния вид. Благодарение на по-големия диаметър на диска, са удобни за работа върху големи площи. Мощността им достига до 1800 W.

Ъглошлайфите с диаметър на диска 230 мм са най-големите. Те се използват за по-тежки работни задачи и предимно за рязане, тъй като не могат толкова добре да шлайфат. Този тип ъглошлайфи са изключително мощни, защото разполагат с голям двигател. Те са по-тежки от останалите и заради това изискват работа с 2 ръце. С тях се обработват по-големи и груби повърхности. Мощността им варира между 2000 и 2500 W.

Акумулаторните ъглошлайфи се отличават по начина на захранване – със сменяеми акумулаторни Li-Ion батерии. Предимството им е, че може да се използват на места без достъп до електричество. Мобилността на акумулаторните модели гарантира най-вече удобство и по-бърза работа. Те се делят според мощността на батерията. За хоби работа се използват флексове с батерии 12 V, а за по-тежки задачи – батерии с напрежение 18 V или повече. На пазара вече съществуват изключително мощни батерии с напрежение 40 V, но и такива с 54 V. Трябва да се има предвид, че по-голямото натоварване ще изтощи по-бързо батерията.

Кой ъглошлайф е най-подходящ за Вас зависи от това за какво ще го използвате. Ако ще извършвате по-тежки задачи, той трябва е по-мощен и с по-голям диаметър на диска. Ако е акумулаторен, трябва да се избере модел с напрежение на батерията поне 18 V. Ако търсите по-бюджетен вариант, тогава трябва да се знае, че акумулаторните са по-скъпи от електрическите.

Освен тези видове, съществуват още пневматични ъглошлайфи, които се задвижват от въздух под налягане с помощта на компресор. Те са по-лесни за поддръжка, по-леки и малки, но въпреки това са подходящи за тежка работа. Използват се не само за хоби, но и за професионална употреба. За разлика от акумулаторните и електрическите, пневматичните са по-евтини и безопасни за работа. От друга страна обаче, е необходим компресор, който също е не малка инвестиция. Диаметърът на диска на пневматичните модели обикновено е 75, 100 или 125 мм.

Ексцентършлайфи

Освен ъглошлайфите има и други шлайф машини, които са популярни и с голямо приложение. Такава машина е ексцентършлайфът. Използва се за фино шлайфане на различни повърхности, включително метал, дърво, бои и други. Специфично за ексцентършлайфите е прецизното прахоулавяне и плавността по време на работа. Те се наричат още орбитални заради едновременното им завъртане около оста и описване на елипса. Най-разпространени са електрическите есцентършлайфи, които са най-мощни.

Жирафи

Често използвани са също шлайфмашините за стени и тавани, известни още като жирафи за шлайфане. Специфичното за тях е, че имат телескопична дръжка, която позволява работа на по-високи и трудно достижими повърхности. Имат висока скорост на работа. Към тях може да се свърже и прахосмукачка, която да изсмуче праха. Жирафът се използва за шлайфане на гипсокартон, по-рохкави мазилки, премахване на тапети и други. Има електрически и акумулаторни видове жирафи, с кръгла и триъгълна глава.

 

Източник: iStockphoto.com

Вибрационни шлайфмашини

Друг тип шлайфмашини са вибрационните. Те се използват за довършителни работи, оформяне на материали, фино шлифоване и др. Подходящи са за обработка на дърво, метал, пластмаса, лак и т.н. Шлифовъчната им подложка обикновено е с правоъгълна или квадратна форма.

Делташлайфите пък са вид вибрационни шлайфмашини с триъгълна форма на шлифовъчната подложка. Благодарение на това се използват на труднодостъпни места и тесни пространства.

Осцилатори

Мултифункционалните шлайфмашини са известни още като осцилатори. С тях може да се реже, шлайфа, полира, шлифова и др. Както става ясно от името, мултифункционалните шлайфмашини имат различни функции, като за целта трябва да им се сменят приставките.

Прави шлайфове

Правите шлайфове са предназначени за много фина работа на по-труднодостъпни места. По-големите машини са подходящи за финална обработка на повърхности на малки детайли, включително метал, камък, дърво, сваляне на стари бои и лакове, докато по-малките се използват за шлифоване на малки детайли. Правите шлайфове са високооборотни и при работа използват шлайфгрифери или фрезери.

Лентови шлайфове

Лентовите шлайфмашини са подходящи за плоско шлифоване и почистване на метал, дърво и др. Освен тях има и модели, с които може да се обработват изпъкнали повърхности. Някои от лентовите шлайфмашини включват регулатор на скоростта на въртене на лентата, което позволява фино и по-грубо шлайфане.

Полиращи машини

Машините за полиране са специализирани и както става ясно от името им, служат за полиране на различни повърхности. Разполагат с абразив, премахващ малките неравности, и се движат както около оста си, така и описват елипса. Специфичното при тях е, че разполагат с регулатор за налягане, така че когато се приложи по-голям натиск, да се изключат.

Шмиргели

Обикновено шмиргелите се използват за заточване, но с тях може също да се шлифоват и полират фини материали. С тях се обработват метал, дърво, пластмаса и др. Оборудвани са с дискове с абразивна структура, а някои шмиргели са комбинирани с лентов шлайф с цел да се разшири приложението им.

Откъде да закупя?

Богато разнообразие от качествени шлайфмашини, включително ъглошлайфи, можете да намерите в един от най-големите онлайн магазини – onlinemashini.bg. Поръчката става много бързо и лесно, а доставката е експедитивна – обикновено до 3 работни дни. Освен това цените са едни от най-ниските на пазара.

Имате възможност за безплатна доставка, както и опция за разсрочено плащане. Преди да закупите артикул имате опция преглед и тест. Машините имат 2 или 3 години гаранция в зависимост от марката.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама