Кои са най-изгодните методи за отопление?

18:59, 28 юни 23 / Свят 25 1629 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Настъпването на зимния период е голямо предизвикателство за семейния бюджет, касаещо избора на метод на отопление и уреди, които да ви осигурят едновременно висока ефективност и нисък разход.

Преди да сте тръгнали към магазина, трябва да сте добре запознати, с най-изгодните видове и методи на затопляне на вашия дом. Специалистите от Bulgarterm.bg, споделят няколко варианта, които да имплементирате вкъщи.

С климатик

Един от икономичните методи за създаване на уют в домовете ви през зимните месеци. Отоплението с климатик се характеризира с ниска консумация на ток, компактни размери и лесна инсталация. Създаден както за затопляне през зимата, така и за охлаждане през лятото. Предпочитани са инверторните модели, които при работа завихрят перката на външното тяло постепенно, с което експлоатационният им живот се удължава, както и икономичността на потреблението. Поради бавното въртене на перката, при зададена температура, която поддържа, се постига икономията на електроенергия. Цената на самите уреди е по-висока от тази на обикновените климатици, но в дългосрочен план резултатите са забележителни. При избора на климатици, специалисти съветват консултация, с компетентни в тази сфера лица.

С печки на пелети

Енергоефективен метод, подходящ при затопляне на големи пространства. Предпочитан за вили и къщи, а спрямо избора за вида на отопление може да разпространява енергията с радиатори или подови инсталации. За разпространяване на топлината е необходимо създаването на система от водна риза и тръби. От печката тръгва гореща вода, която обикаля целия кръг, с помощта на помпа. Достигайки печката отново, се загрява, като по този начин се затваря кръга. Тази система е позната още като домашно парно.

За да затоплите дома си ефективно, е важно да изберете правилната печка, както и радиатори, необходими за инсталирането на водна риза и домашно парно.

С термопомпа

Сред изгодните методи за комфорт в дома, характеризиращи се с издръжливост, икономичност и лесни за поддръжка. Работата им наподобява тази на климатика и хладилника. Съществуват три вида термопомпи, различаващи се по начин на действие:

  • въздух – вода – за да затопли помещенията, които желаете, системата извлича топлината от околната среда и по-специално атмосферния въздух;
  • вода – вода – за този вид е необходим сондаж в земята, вследствие на което, се извлича топлинна енергия от подземните води. Енергийната ефективност може да е с висок коефициент, при подходящи условия;
  • земя – вода – преобразува се топлинна енергия, която бива извлечена директно от земята. При този вид, енергийния разход може да се намали с до 80%.

Подобно на климатиците, термопомпените системи са подходящи за отопление и охлаждане, което ги прави целогодишен вариант. Затоплянето се извършва посредством радиатори, подово и въздушни конвектори, а прохладата – чрез таванно охлаждане и подови конвектори.

Среща се още и отопление на газ, което е труднодостъпен вариант, поради ниските проценти на газификация в страната. Изберете както достъпен, така и енергоефективен метод за отопление.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама