Цветан Цветанов за бюджета, имунитета на Борисов и посещението на Зеленски у нас

23:05, 05 юли 23 / Политика 25 1486 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Политиците трябва да вземат решения и да правят реформи, същевременно да се търси финансово обезпечаване на бюджета. Тези 10% за увеличаване на заплатите на служителите на МВР за оставащите четири месеца не би трябвало да са проблем. Трябва да се подходи отговорно и към други сектори от бюджетната сфера. В социалните структури на държавата има нефинансирани сектори, в сферата на образованието, културата. Това коментира председателят на Републиканци за България и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов в студиото на "Денят ON AIR".

Той поздрави всички служители в системата на МВР за професионалния им празник.

По думите му по-важна е каква ще бъде 3-годишната прогноза за бюджета, защото тогава се очертават стъпките за еврозоната.

"С бюджета, който се приема сега, няма да могат да се направят реформи. Резервите ще бъдат с инвестиционните политики. Няма да приключат в срок от четири месеца", изрази мнение бившият вътрешен министър.

Пред Bulgaria ON AIR Цветанов коментира и евентуалното посещение на украинския президент Володимир Зеленски в България. Той изтъкна, че България и Унгария са единствените държави, в които Зеленски не е правил обръщение пред парламента.

"Това означава, че от една добра новина, която можеше да бъде за страната ни - вече сме направили всичко възможно тя да бъде осуетена. Тревожно е, че това ще покаже огромното разделение на нацията и неразбирането на агресивното поведение на Руската федерация, на режима на Путин спрямо Украйна. България има важна роля в членството си в НАТО. Трябва да бъдем последователни и да подкрепим Украйна", заяви той.

Според него е можело да има друг вариант за обръщение, както в австрийския парламент.

"Днес няма реален политически дебат. Има само популизъм. Трябва да се движим в посока на конкретика и същество. В противен случай обществото остава неинформирано. При положение, че Русия в момента е в санкции, наложени от ЕС, това означава, че те ще продължат и след приключване на военните действия. Това означава, че ще имаме трудности с реализирането на идеите за АЕЦ "Белене". Нямаше инвеститор, който да реализира тази сделка", обясни Цветанов.

Бившият вътрешен министър коментира и създадената Комисия по имунитети. Борисов е заявил, че ще си подаде имунитета, днес той направи изказване, но до края на работния ден в администрацията на парламента не е входирано. Това беше излишно политическо действие", каза още Цветанов.

Все още нямаме ясна политическа воля за реформи и законодателна дейност, смята председателят на Републиканци за България.

"Няма мнозинство, което да може да извърши процедурата на избор на нов ВСС. Говорим за конституционна реформа, но все още няма внесен законопроект, който да може да бъде обсъждан", подчерта той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама