Стефан Радев: Изграждането на оперативната база HEMS не променя плановете ни за Индустриалния парк

17:05, 28 юли 23 / Регионални новини 25 685 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На редовната си сесия днес местният парламент подкрепи внесеното от кмета Стефан Радев предложение Общината да предостави бъзвъзмездно на Министерството на здравеопазването за управление шест дка терен в района на бившето Летище „Бършен“. Там министерството планира да бъде изградена оперативна база HEMS, която ще представлява хангар и площадка за нуждите на системата за спешна медицинска помощ по въздух.

Става въпрос за основната оперативна база на HEMS, в която хеликоптерът ще се помещава и ще излита, за да окаже спешна помощ на пострадали. Изначално този проект беше разписан, като единият център в Югоизточна България беше предвиден да е в Ямбол. Още тогава идеята на сегашния министър на транспорта Георги Гвоздейков, беше тази база да бъде изградена в Сливен, не в Ямбол. Доколкото ми е известно в Югоизточна България предстои да бъдат изградени общо пет такива оперативни бази“, заяви пред журналисти кметът Стефан Радев. В тази връзка той обърна внимание, че големите лечебни заведения в Сливен си изграждат площадки за кацане на хеликоптери, от които да приемат пострадали.

„Изграждането на тази база по никакъв начин няма да засегне намеренията ни по отношение на Индустриалния парк. Тези 6 дка представляват самостоятелен имот и са част от големия терен от 1 500 дка, който не е включен в първия етап на развитието на Индустриалния парк. Пистата на летището също няма да бъде засегната“, бе категоричен сливенският градоначалник.

Планираната нова индустриална зона обхваща 2500 декара от района на летище “Бършен” и е разделена на три зони – две за индустриално развитие и летищната писта, която ще може да функционира.

Първият етап от индустриалната зона се планира да се осъществи на северния терен на площ от 450 дка. Общината няма намерение да продава самолетната писта, както и пистата за мотокрос.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама