Има политическо противопоставяне и институциите не работят в синхрон за сигурността

17:34, 17 окт 23 / Политика 25 961 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Има политическо противопоставяне, а не се търси извеждането на основната цел - националната сигурност - с обединяването на всички институции и с еднакво говорене

Това каза пред  бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и коментира:

"В последните няколко дни видяхме съвет (Консултативна среща - б.р.) около президента, сега се свиква Съвет по сигурност при премиера, в парламента също имаше председателски съвет и изслушване по темите, свързани с терористичните атаки в Израел. Страната ни е разединена и институциите не работят в синхрон".

Според него не се вижда изход от спиралата на противопоставяне: 
"Всичко това води до една дестабилизация, може би обслужваща нечии икономически интереси, но и в интерес на организираната престъпност, което прави страната ни много по-слаба и по-незащитена. Липсва координираност за противодействие на това". 
По думите на Цветанов България трябва да намери ясни цели, около които са обединят политиките, за да покаже на международната общност, че има обща позиция по това, което прави.
 
Цветанов подчерта, че световната демократична общност е солидарна с това, което предприема Израел, за да защити сигурността на страната и да бъдат освободени заложниците, взети от "Хамас":
"В същото време има динамични дипломатически совалки, очаква се и президентът Джо Байдън да пристигне в Израел, за да се осигури хуманитарен коридор, защото страдат невинните жители на Ивицата Газа".

"Виждаме, че тероризмът обхваща цяла Европа. ... Потенциално имаме притеснение за сигурността и пробивите, които могат да бъдат направени в националната ни сигурност", каза още Цветанов и подчерта:

"Категорично мога да заявя, че в момента няма нито един експерт по сигурност, който да даде пълна гаранция, че при всички миграционни потоци, които влизаха през последните години на територията на България, няма спящи терористични клетки, които да са преминали през страната, а защо не и някои да са останали тук. Затова политиците трябва да загърбят малко политическото си противопоставяне, когато се говори за национална сигурност".

Интервюто на Диана Янкулова с Цветан Цветанов в предаването ''Нещо повече'' можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията за сайта на БНР работи: Наталия Кръстева

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама