Нуждаем се от специално изборно законодателство

21:58, 05 ное 23 / Политика 25 3435 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нека ползваме капацитета на хората от държавната администрация в СИК

Нуждаем се от специално изборно законодателство. Това каза в предизборното студио на телевизия „Евроком“ Цветан Цветанов председател на Републиканци за България.

По думите му около 146 000 е държавна администрация, 12 000 са секционните избирателни комисии в страната, ако разделим администрацията на комисиите това означава, че могат да бъдат разпределени по 12 члена в комисия и да упражнят реален контрол и прозрачност на изборния процес. „Служителите от държавната администрация са грамотни и много по отговорни. Ако някой си позволи да злоупотреби и да направи манипулативен вот в изборния ден и фалшифицира протоколи той ще носи тежка административна и наказателна  отговорност. В такава ситуация сме, че никой вече не вярва на институциите, че когато отидеш да гласуваш, гласът ти ще бъде отчетен правилно“, заяви Цветанов и добави, че по този начин държавната администрация би била полезна да бъде спряно феодално влияние в общините.

„България се нуждае от прозрачност и контрол на изборния процес, след това опорочаване на последните избори, на което сме свидетели.Недопустимо е днес, 83-годишен човек, председател на 73-та секция в Пловдив да  не знае защо е там. Председателят и секретарят на СИК слагат най-важните подписи в протокола. Той не е бил на обучението преди първия тур, защото на първия тур е имало един младеж, който също не е знаел защо е там. Изпадаме в един парадокс, на този възрастен човек единствената мотивация е да си подпомогне пенсията с 200 лв. Представете си какъв е мотивът и до какво ниво е стигнал изборният процес в България“,  каза Цветанов.

„Ниската избирателна активност е явното недоверие към политиците и към кандидатите за кметове, които бяха издигнати. И на балотажа има доста сериозна подкрепа за „Не подкрепям никого“, което означава, че хората все пак са активни, но няма за кого да гласуват“.

Цветан Цветанов подчерта, че правилата не са еднакви за всички и този извод си правим с оглед на всичко случващо се и тази и миналата неделя на изборите.

Той добави, че недействителните бюлетини на първи тур - над 500 000 са действителният победител на тези избори.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама