Надявам се, че в обозримо бъдеще България ще бъде извадена от визовия списък на САЩ

15:51, 08 дек 23 / Политика 25 1091 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Председателят на Евро-атлантическия център за сигурност Цветан Цветанов е във Вашингтон за участие в Интерпарламентарната конференция по въпросите на сигурността, която се провежда в Сената на САЩ.

В рамките на събитието и извън него Цветанов провежда срещи с ключови фигури от сферата на правоохраната и геополитически анализатори. В рамките на работна среща с Майкъл Чертоф, министър по вътрешната сигурност на САЩ в администрацията на президента Джордж Буш бяха обсъдени въпроси на регионалната сигурност и незаконната имиграция.

Чертоф е сред първите правоохранителни лидери, обърнали значимо внимание на незаконната имиграция по южната граница на САЩ с Мексико, в т.ч. и чрез изграждането на защитни съоръжения. Цветанов и Чертоф обмениха мнения по различните аспекти на незаконната имиграция към САЩ и към България.

Беше постигнато съгласие, че доброто международно сътрудничество е от ключова важност за постигане на резултати. Цветанов припомни, че по време на мандата му като вицепремиер и министър на вътрешните работи са били подписани ключови споразумения със САЩ в сферата на правоохраната – Споразумението за обмен на резервационните данни на пътниците (т.нар. PNR), Споразумението за обмен на данни и скрининг на лица, съпричастни към терористична дейност и др.

Цветанов изрази надежда, че в обозримо бъдеще България ще бъде извадена от визовия списък със САЩ и българските граждани ще могат да пътуват безвизово до Съединените щати.

Александру Назаре

Снимка: Личен архив

По аналогични теми беше и срещата на Цветан Цветанов с Александру Назаре, сенатор от парламента на Румъния и посланик със специални поръчения на румънската държава по преодоляване на ветото срещу допускането на Румъния и България в Шенген. Цветанов и Назаре се обединиха около мнението, че и двете държави имат пълна техническа готовност за влизане в Шенген още от 2011 г.

Причините да не бъдат допускани двете държави в Шенген са най-вече вътрешнополитически за държавите-опоненти. Александру Назаре, който е бивш министър на финансите на Румъния, изрази оптимизъм, че решението на проблема може да бъде намерено посредством активен и задълбочен диалог, съвместно с европейските партньори, в т.ч. и с държавите противопоставящи се на българското и румънското членство в Шенген.

Цветан Цветанов се срещна и с Джон Ситилидес, геополитически анализатор, бивш главен съветник на Държавния департамент на САЩ по въпроси на държавите от Източна и Югоизточна Европа. Ситилидес направи обстоен анализ на глобалните предизвикателства пред демократичния свят – разрастващото се влияние на Китай, който излиза от руслото на  икономическата доминация в посока завишаване на военния си потенциал и свързаното с това по-активно регионално и глобално действие.

Джон Ситилидес

Снимка: Личен архив

Напрежението в Южнокитайско море и опасността от инвазия на Китай в Тайван, превръща региона в ключов за стратегическите интереси на Съединените щати. Необходимостта от придобиване на нови енергийни ресурси създава предпоставка за трансформирането на Руската федерация в енергиен придатък на Китайската народна република.

Независимо от големите социално-икономически задължения, които Европа и САЩ поемат за намаляване на климатичното влияние, икономически субекти като Китай не правят дори минимални усилия да ограничават негативния импакт върху световния климат. Според редица анализатори, твърди Ситилидес, въглеводородните продукти ще останат решаващи за икономическото развитие на човечеството през следващите 20 – 40 години. Не е възможно да се премине на изцяло „зелена“ икономика, колкото и да се стреми демократичният свят към подобно решение.

В рамките на пленарния ден изказвания направиха сенаторите Том Тилис и Марко Рубио, които говориха за предизвикателствата пред свободния свят – автократичните и деспотични режими, климатичните предизвикателства, конфликтите в Украйна и Израел. Конференцията започна с молитвена закуска в памет на жертвите от атаката на терористичната организация Хамас срещу израелски граждани на 7 октомври 2023 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама