Борисов не разбира от организационна работа, през 2010 г. не знаеше какво е Шенген

20:51, 12 дек 23 / Политика 25 934 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Алексей Петров е държал политически лидери в зависимост, а конституционни съдии бяха авангард зад номинацията му за президент. Един от тях е Янаки Стоилов, коментира той

„През 2010 година Борисов не знаеше какво е Шенген. Разясниха се нещата през 2012 година, когато видя, че това е съществен принос за страната ни“, каза в предаването „Лице в лице“ Цветан Цветанов.

„От 2007 година влизането в Шенген е приоритет на всички правителства. Повече трябва да се фокусираме върху това да се обединят всички политически формации в парламента. Смятам, че и опозиция, и конституционно мнозинство биха подкрепили декларация като политически акт“, добави той.

„Австрия и Нидерландия блокираха влизането на Българи и Румъния в Шенген. Това, което излезе от австрийска страна само за „въздушен Шенген“, не трябва да бъде приемано от българска страна. Обсъждало се е двустепенно влизане в Шенген, но с ясна дата за „сухопътен Шенген“. Това трябва да бъде обвързващо. В противен случай ние ще останем непълноправен член“, обясни той.

ГЕРБ и управлението

Според него изказването на Радомир Чолаков, че Бойко Борисов трябва да стане премиер след ротацията, а Асен Василев и Делян Пеевски – вицепремиери, е било тест на общественото мнение и подобна идея няма да се осъществи.

„Аз не съм водил битка с политически формации или политически лица. Не беше възприето добре от ДПС, когато започнах да работя в смесените райони, изграждайки ГЕРБ. В тези региони други политически формации нямаха присъствие. След „Тройната коалиция“ през 2005 година и след 2014 година, когато работиха с БСП, ДПС е извън официалната власт“, коментира Цветан Цветанов.

Борисов не разбира от организационна работа, изграждане и функциониране на политическия живот на една партия, защото преди имаше предимството, че му се даваше всичко наготово и той взимаше крайното решение. ГЕРБ загуби София – не стигна до балотаж. ГЕРБ загуби Варна, загуби Шумен, загуби Ловеч. В София трябваше да стигне до балотаж. Структурите на ГЕРБ не са издигали Антон Хекимян. Това беше еднолично решение на Борисов. Това беше отново популистката теза. Хората може да са го уважавали като журналист, но не бил на дневен ред като част от партийната организация“, посочи той.

Алексей Петров

„Докато бях министър на вътрешните работи, защитавахме държавния интерес. Алексей Петров беше задържан. Делото „Октопод“ беше прекратено, но в голямата си част заради изтекла давност за някои свидетели, а други не са между живите. Алексей Петров е участвал активно – това беше всеобщо признание както от Бойко Борисов, така и от Кирил Петков. Това компрометира сглобката“, посочи той.

Алексей Петров винаги през годините на демокрацията е изграждал доверие с политически лидери и ги е държал в зависимост. Има конституционни съдии, които бяха авангард зад номинацията му за президент. Един от тях е Янаки Стоилов. Имаше човек, който ми сподели, че той оказва натиск върху съдебен състав, за да бъда осъден. Това е, което съм чувал лично от Борисов“, обясни бившият министър на вътрешните работи.

„Алексей Петров е имал интерес към банковия сектор. След това Петров стана съветник на Петко Сертов. Държавата се управляваше от хора, които държаха в зависимост голяма част от политическия елит на страната. Комплекс от информация, която се събира. Когато си изградил мрежа и имаш възможност да събираш тази информация, можеш да я използваш в определени обстоятелства за задоволяването на икономически интереси и политическа реализация. Беше споменато, че не публичните срещи в парламента са решили как да бъде сформиран кабинетът, а в един манастир“, подчерта Цветан Цветанов.

„Прокуратурата прекрати разследването след твърденията на Васил Божков за плащана „такса спокойствие“. Тук е другата зависимост – в съдебната власт. Аз, Симеон Дянков, Трайчо Трайков, които имахме различно мнение, си извървяхме пътя пред съдебната зала, докато всички останали и Борисов са с прекратени дела. При нови данни и обстоятелства могат да бъдат възобновени. Всичко, което е структурирано и това, което съм видял, мога да кажа, че по голяма част от лансираните хипотези можем да направим обосновано предположение за истинност“, добави още той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама