Решението на Австрия ни дискриминира, защото няма дата за сухопътен Шенген

16:30, 08 яну 24 / Политика 25 1733 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Решението на Австрия ни дискриминира, защото няма дата за сухопътен Шенген

Това каза пред БНР бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, лидер на "Републиканци за България", и подчерта, че за бизнеса най-важни са сухопътните граници да бъдат в Шенгенското пространство.

Според него България се задължава с последващи мерки, които ще увеличат контрола по границите с Турция, Сърбия и Румъния, "което означава, че всички, които ще бъдат регистрирани, и с промяната на законодателството за по-бързото регистриране на тези мигранти - България ще има повече миграционен поток, който ще остане в страната ни".

Цветан Цветанов изказа мнение, че "законодателят трябва да предвиди съответните механизми - чисто правно и институционално - как ще бъдат решавани тези проблеми, защото това ще бъде свързано и с допълнителен бюджет към съответните ресорни министерства".

Той цитира данни, изнесени от Държавната агенция за бежанците на 24 декември 2023 г.

"От началото на 2023-та до месец декември - на територията на страната през границата с Турция са минали 1785 мигранти. Излезлите през границата със Сърбия са били 1983-ма. Обаче във вътрешността на страната са задържани 14 700 мигранти, а обща за цялата 2023-та година са били 18 500. Това означала, че когато намалиш възможността за тази пропускливост за излизане от страната на тези мигранти, които са регистрирани по Дъблинския регламент, означава, че с тези бързи процедури до 1 месец, трябва вече те да имат съответния статут и в голямата си част те ще останат в страната ни".

Цветанов коментира появилото се в публичното пространство твърдение, че 6000 мигранти ще бъдат върнати в България от Австрия:

"Това са прогнозни числа, които бяха споделени от председателя на ДАБ, че толкова мигранти са задържани в Австрия, на които първото им регистриране е било в България. Това означава, че ние сме в такава хипотеза. ... Държавата трябва да има политики, и политически решения, които да бъдат свързани с тези предизвикателства, които трябва да изпълним". 

Той смята, че с решението за Шенген България се е задължила "да изпълни нещо, което по принцип се знае, че не работи и не е в тези функционалности, в които е разписано като Дъблински регламент":

"Ние в момента ще приемем това, което ни постави Австрия като условия, защото те са тези които ще дадат становище дали има видим напредък по тези 5 точки, които са ни възложили. Не изключвам възможността и и в други членки на ЕС, във връзка с предстоящите избори за Европейски парламент, а и в държавите, където ще се провеждат национални избори, тази тема да фигурира в дневния им политически ред. Това означава, че сухопътният Шенген си остава невъзможен".

Едно интервю на Снежана Иванова с Цветан Цветанов в предаването "12+3" 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама