Време ли е за нови стопове?

11:49, 13 яну 24 / Свят 25 1328 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Стоповете на автомобила играят основна роля за безопасността на пътя. Те не само позволяват на останалите шофьори да виждат автомобила ви през нощта, но и сигнализират за вашите действия. Затова е от ключово значение да поддържате тази част от автомобила си винаги в изправност.

В статията ще обсъдим начина им на работа, както и кога е време за тяхната смяна. Ще обърнем внимание и на това дали е задължителна покупката на нови при повреда или поставянето на диодни стопове втора употреба е също добра практика. 

Как работят стоповете на автомобила?

Автомобилите разполагат с два външни стопа на купето, два вътрешни стопа на капака на багажника и със стоп в долната или горната част на задното стъкло.

Самите стопове изпълняват различни функции. Те не само сигнализират за действията, които предприема шофьорът, но и спомагат за по-добрата видимост на пътя.

Снимка: PIXABAY/F. Muhhamad

Стоп светлините са съставени от няколко елемента:

  • Червени светлини, които светват при натискане на педала на спирачката;
  • Габаритни светлини (бели или жълти), които спомагат за добрата видимост на самия автомобил, дори и при лоши метеорологични условия. Пускат се, когато автомобилът се движи назад, отново за по-добра видимост.

Видовете стоп светлини са следните:

  • Светодиодни - все по-предпочитани са от шофьорите, заради техния дълъг живот и икономичност на енергия.

  • LED - предлагат по-ниска консумация на енергия и по-голяма издръжливост от халогенните светлини. 
  • Халогенни - те са стандартни за голяма част от превозните средства. Работят с нажежаема волфрамова жичка и инертен газ.
  • Ксенон - това е и най-скъпият вид стоп светлини. Ксеноните са най-издръжливи и светят по-силно. Те не работят с нажежаема жичка, а използват електрическа дъга.

Кога е време да ги смените?

Както споменахме и в началото на статията, стоповете са ключови за безопасността при шофиране. Те са отговорнии за това, останалите шофьори на пътя да знаят какви действия ще предприемате, както и за добрата ви видимост.

Източник: LSG Auto/Pexels.com

Но кога е необходимо да ги смените? По принцип се препоръчва това да се случи, ако забележите повреда или счупване на самите стопове, като пукнатини. Освен това, ако задните ви светлини не работят правилно или излъчват слаба светлина, може би е време да смените крушките.

Във всеки случай е препоръчително да сменяте задните крушки на стоповете си на всеки 2-3 години, дори и да дават признаци на износване. Понякога може да се наложи да смените и целия фар, в случай че светлината от него е мн слаба.

Разбира се, не е нужно задължително да инвестирате в чисто нови стопове. В реномираните магазини за използвани авточасти можете да откриете диодни стопове втора употреба.

95% от тях са оригинални и с гаранция за произход, като почти не се различават от новите, освен по достъпната цена. Освен това ще допринесете за опазването на околната среда.

В този тип магазини ще намерите стопове и други части за почти всички модели автомобили. Нещо, което трудно ще откриете на други места.

За обобщение, редовно проверявайте състоянието на стоповете си и ги поддържайте. Те могат да ви предпазят от ПТП в много ситуации, така че не подценявайте тяхната роля. Винаги ги сменяйте при нужда и не отлагайте. Подмяната им не е сложна, но ако не сте сигурни в уменията си, можете да се обърнете към механик.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама