Плачевни са резултатите на ГЕРБ в Пиринско, това е следствие от високомерие и липса на авторитет

16:38, 14 ное 23 / Политика 25 1841 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Цветан Цветанов е с богат опит в политиката. Дълги години е зам.-председател на ГЕРБ. Бивш министър на МВР и вицепремиер. Бил е депутат и председател на парламентарната група на партията на Бойко Борисов. През юли 2019 година напуска ГЕРБ. Година по-късно създава ПП „Републиканци за България“, чийто лидер е. Затова го потърсихме за коментар на изминалите местни избори в Благоевград и Пиринско.

Какъв е вашият прочит на изборите в Пиринско за ГЕРБ, тъй като познавате отлично региона?

Като цяло резултатите са плачевни. Ако направим една равносметка, имат 18 съветници по-малко с предходните избори във всички 14 общини в областта. Това, което също прави впечатление е, че в много общини ГЕРБ не издигна кандидати за кметове. Това не беше практика назад в годините. Припомням, че и в областния център ГЕРБ не издигна собствен кандидат, а застана зад кандидата, който на частичните избори преди 2 години бе издигнат от Има такъв народ. В Белица ГЕРБ не издигна кмет, в Банско - също, в Гърмен, Кресна, Хаджидимово, Якоруда и Сатовча. В Симитли подкрепиха Апостол Апостолов, който намира винаги формулата за успех. Ако съпоставим нещата от 2019 г. и 2015 г., аз винаги съм се стремял във всяка една община ГЕРБ да има сериозно присъствие. Това е на база добре свършена организационна работа и ежедневен диалог с местните структури. За голяма съжаление тази инвестиция, която беше направена в кадри на ГЕРБ назад в годините, сега се провали.  

Нека да припомня, че Атанас Камбитов беше човекът, който лансира така наречения евродепутат Андрей Новаков като млад човек и човек с перспектива. Но впоследствие, когато той вече не беше кмет, Новаков забрави за него въобще, че е бил част от екипа, с който са работили заедно. И че всъщност цялата политическа кариера на Новаков се градеше на застъпничеството, което имаше от Атанас Камбитов и колегите, които бяха в Благоевград. Сега в момента Андрей Новаков се провали и отказа да понесе съответната политическа отговорност.

Благоевградска област винаги е имала солидно представителство и в национални, и в европейски институции? Но това сякаш не помогна на тези местни избори

Искам да подчертая, че Благоевградска област е най-привилегированата от всички останали области като номинации и представителност в такива институции. Двама са европейските депутати от Благоевградска област - Андрей Новаков и Асим Адемов. Нека да погледнем само какви са резултатите - никак не са добри. Ако тези двама евродепутати си бяха свършили работата, смятам, че резултатите биха били други. Но явно европейската политика е по-интересна, по-сладка, по-приятна. Проблемите на Благоевградска област и общините, може би тази работа не е за техния ранг вече, защото явно се приемат като големи и изградени политици. Нека да погледнем също, че бившият еврокомисар Мария Габриел и настоящ вицепремиер в сегашния кабинет е от Хаджидимово. И нека припомним, че в родния й град ГЕРБ не издигна кандидат за кмет. Резултатът, който постигнаха, е 626 гласа за двама общински съветници. Смятам, че донякъде добрите резултати, които имат в Благоевградска област, се дължат на тези в община Петрич, където традиционно Димитър Бръчков прави добър резултат. Ако направим съпоставка от 2019 година и сега, виждаме, че резултатът на Бръчков е в пъти повече от доверието за общински съветници в Петрич. Това показва, че мажоритарният елемент на Бръчков е бил доста силен. През 2015 година той има 16 000 гласа, сега има 12 000 гласа на първи тур, но общинските съветници сега са само с 4900 гласа. Представете си къде е доверието към кандидат-кмета и къде е доверието към хората, които трябва да допринасят много повече, за да има по-голяма представителност на ГЕРБ в Общинския съвет.

Има ли начин да се възродят местните структури на ГЕРБ?

Рецептата е да работят с тези, които познават. Да работят с тези, с които могат да изградят заедно местните партийни структури. Няма да крия, че в последните няколко седмици от цялата страна, не само от Благоевград, ми звънят много истински, автентични гербаджии, които не са част от това, което виждаме днес. И като статукво, и като поведение, и като политика. Хората се чувстват омерзени, обидени, резултатите дават отговор на всичко това, което коментирам в момента. Смятам, че в предстоящите няколко седмици и месеци те може действително да намерят своя пристан в ПП "Републиканци за България". Това, което бихме могли да направим, е да възстановим голяма част от тези качествени, стойностни хора, които бяха употребени под една или друга форма. Други пък бяха на определени изборни позиции и смятаха, че хората ще гласуват винаги за тях. А те забравиха най-важното - че избирателите са техните работодатели. И когато те не си вършат своята работа, когато има високомерие, когато няма този ежедневен и постоянен контакт и когато няма организационна структура, която да работи, когато нямаш необходимия авторитет, ти не можеш да водиш нормален диалог и да решаваш техните проблеми. Резултатите показват това, което казвам и това, което те споделят с мен през последните две седмици. В момента водя разговори с по-малки формации, които са извън парламентарно представените, защото смятам, че трябва да има истинска и реална алтернатива на сегашното статукво и на управлението на национално ниво, и на местната власт. За пораженията, които нанесе ГЕРБ, единственият начин да се възстанови нещо от счупеното е да се намери алтернатива, която е подходяща и работеща.

Нямате ли усещането, че самият Бойко Борисов изостави местните структури през последните години?

Първо нека да кажа, че от 2006 година Борисов не се е занимавал с чисто организационна работа. Той няма тази комуникативност с хората, защото ти трябва да можеш да си широко скроен и да изслушаш и най-бедния, и най-разочарования. Разбира се - и този, който е успял. Но трябва да отидеш и да пипнеш сетивата на хората, които са в най-малките отдалечени населени места като селата Скребатно и Плетена, като общините Гърмен, Якоруда и Сатовча. Борисов никога не е проявявал някакъв интерес по отношение на партийното строителство. А той получи добро наследство. При моето излизане от ГЕРБ през 2019 година, няколко месеца преди местните избори, подготовката за тях вече беше започнала сериозно. От тази гледна точка аз бях оставил една работеща и добре функционираща структура. И Борисов просто за тези 4 години се промени страшно много. В последните 1-2 години започнаха неговите проблеми с всички корупционни схеми, които излизаха и се коментираха в публичното пространство. Заради това за Борисов беше най-важно неговото лично оцеляване. Така че структурите за него са последна грижа. Това е оценка и от най-качествените и стойностни хора в ГЕРБ, които знаят, че най-важното за Борисов е да оцелее политически. А иначе има и определени политически договорки с определени политически сили за общини, където той изобщо не трябваше да има активно участие в реалната политическа дейност на местно ниво.

ДПС ли имате предвид?

Това, което аз наблюдавам, а и самият факт, че не се издигат кметове в Якоруда, Гърмен, Белица, Сатовча, Банско, това са изводи, които могат да бъдат направени в тази посока. Но тук не са виновни другите политически формации, ако визираме ДПС, ПП или който и да било политически субект. Въпросът е, че когато ти си партиен лидер, ти трябва да бъдеш много отговорен към всеки от своите избиратели. Да бъдеш достатъчно взискателен и към всички тези останали политически субекти, които под една или друга форма, било то на местно или на национално ниво, трябва да работиш с тях в интерес на общината или държавата. Знаете, че в местните парламенти и в националния парламент трябва да се намират допирни точки, защото приемането на бюджета, на законодателство, реализирането на дадени административни мерки, всичко това минава през намирането на баланс. Но не да продаваш или предаваш всичко.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама