Отмениха грипната епидемия в област Бургас

11:55, 01 фев 19 25 1390 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Грипната епидемия на територията на област Бургас се отменя от днес - 01февруари 2019. Това реши на свое заседание днес Областният щаб за борба с грип и остри респираторни заболявания при областния управител на област Бургас Вълчо Чолаков. По данни на Регионална здравна инспекция (РЗИ) се наблюдава значителен спад в нивата на заболелите и тенденция за нормализиране на обстановката.

За период от четири дни (28 януари - 31 януари 2019) е регистрирана заболеваемост при 225 случая от наблюдаваното население, като прогнозата до края на седмицата е нивата да стигнат под епидемичните, дори под  предепидемичните стойности. За сравнение, през първите четири дни на изминалата седмица (21.01-24.01.2019) случаите бяха 370, което наложи удължаване на грипната епидемия. Процентът на отсъстващите ученици е от 8% до 19 % за различните общини. Обобщен за област Бургас процентът отсъстващи е 11 % - наполовина спрямо стойностите в началото на епидемията.

Регионалният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания взе решение за отмяна на всички противоепидемични и ограничителни мерки, свързани с обявената на територията на област Бургас епидемия. В болничните заведения където се лекуват хора с усложнения обаче, ръководството има възможност, по преценка на рисковете, да запази част от мерките. От СБАЛ по пневмо-фтизиатрични заболявания (Белодробната болница) информираха, че с вътрешна Заповед ще продължат ограничаването на свиждания до пълно нормализиране на обстановката.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама