Задържаха бургаски хакер

12:00, 08 фев 19 25 1703 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Прецедент по отношение киберпрестъпленията, свързани с неправомерното пренасяне на компютърни данни - DoS атаки, довело до спиране достъпа до услуги на интернет потребители, бе регистриран от служителите на ОД на МВР-Бургас.

В последните дни служители от група „Финансова сфера и компютърни престъпления” към сектор „Икономическа полиция” при ОД на МВР е задържан 42-годишен мъж, осъществил неправомерно пренасяне на компютърни данни.

В хода на разследването, провеждано по ръководството и наблюдението на Бургаска окръжна прокуратура са събрани множество доказателства за извършеното криминално деяние, което неотдавна е инкриминирано и вече се преследва с цялата строгост на закона.

DoS атаките (т.нар. „атаки за отказ от услуга”) са хакерски атаки, целящи да направят една онлайн услуга или мрежов ресурс недостъпни за определени потребители. Докато повечето хакерски атаки се стремят да откраднат важна информация или да инсталират злонамерен софтуер, главната цел на DoS атаките е спиране на достъпа на потребителите до важна информация.

Повечето DoS атаки се извършват в опит да се навреди на дадена организация, причинявайки загуба на приходи, загуба на доверие у потребителите й и по този начин опетняване на репутацията й.

Взависимост от продължителността на DoS атаката (дни, седмици, месеци) това може да доведе до значителни финансови щети и дългосрочно увреждане репутацията на фирмата.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама