Има ли дискриминация в училищен стол в Айтос?

09:50, 12 фев 19 25 1362 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Деца от 1-ви  до 4-ти клас в айтоско училище  плащат различна цена за обяда в училищния стол. Родителите алармираха за дискриминация в училището, предаде Нова телевизия. Според сигналите,  от тази седмица децата с адресна регистрация град Айтос трябва да плащат за купон за храна, а за учениците от селата - храната е безплатна.

В Средно училище Никола Вапцаров в Айтос до края на миналата седмица родителите на деца от 1-ви до 4-ти клас, които се хранят в училищния стол плащали по 1 лев за купон. В петък разбрали, че цената се променя на 2,04 лв., а заедно с нея има и други промени. Обядът става платен за децата с адресна регистрация в Айтос  и остава безплатен за тези от околните селища.

„Като този купон детето реши, че в сряда ще се храни, но не го използва в сряда - изгаря. А за децата, които пътуват от  село, за които нямам нищо против ,те се хранят всеки ден безплатно в стола. За мене е несправедливо едните деца да плащат 2 лева, а другите да се хранят безплатно. А това се случва от този понеделник, т.е. от днес, досега всички деца се хранеха срещу 1 лев на ден. Не е въпросът дали ще е 1 или 2 лева. Просто ме притеснява защо едното дете ще плаща 2 лева, а другото ще се храни безплатно” , разказва баща на ученик в училището.

„Това е някакво решение, което са взели. Повечето хора са против това нещо. Хората , които са тук от града, горе - долу са със същите заплати, които получават и другите”, казва Мария Костадинова.

От ръководството на учебното заведение твърдят, че няма нищо нередно. Оказва се, че от 1 февруари училището им нов директор, след като предшественика му е бил наказан от образователния инспекторат в Бургас заради нарушения свързани с храната на най-малките ученици.

„В чл. 53 от Закона за предучилищното и училищното образование е записано,че за средищните училища, за пътуващите ученици осигуряват целодневно организация на учебния ден, обедно хранене и транспорт”, обясни директорът на училището Ирина Вътева.

От Образователния инспекторат в Бургас разясниха, че с постановление на Министерски съвет всяка година за децата от селата се отпускат по 629 лв. на година на пътуващ ученик за безплатен транспорт, храна и възпитател. Средства, които са целеви. Всъщност, предишното ръководство е направило нарушение, защото и децата от града, и тези от околностите са плащали за купоните една и съща цена -  1 лев. Констатирано е пренасочване на средства от тези за издръжката на пътуващите деца към тези с адресна регистрация в Айтос и затова цената на обяда е била с 1 лев за всички, вместо сегашните 2,04 лв. Сега след реакцията на родителите,  ръководството на училището се ангажира да търси вариант за по-евтин обяд за всички децата, обещава директорката.

„Аз съм убедена, че ще намерим решение за поевтиняване на обедното хранене и на учениците от Айтос, които са на целодневна организация. Ако не и то да бъде безплатно поне за тази учебна година”, казва Ирина Вътева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама