Министърът на туризма инспектира петзвезден хотел в Равда

15:30, 14 юни 19 / Политика 25 1388 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министърът на туризма Николина Ангелкова направи инспекция на 5-звездния апартаментен хотел СПА "Емералд резорт" в Равда. Има констатирани несъответствия, за които ще бъдат наложени санкции и предписания да бъдат отстранени до 30 дни.

"Правим проверки както по отношение на стопанисването на плажовете, така и на местата за настаняване и хранене и следим за качественото спазване на изискванията по Закона за туризма и Наредбата за категоризация и прекатегоризация на местата за настаняване", заяви Ангелкова.

Инспекцията на място е по сигнал на туристи, получен на телефонната линия на министерството за определени нарушения в комплекса. На инспекцията присъстваха и представители на Българската агенция по безопасност на храните.

Експерти на Министерството на туризма са установили нарушения, свързани с неспазване на наредбата за категоризация на хотелите, обясни министърът. Едно от тях е, че не работи алармената система, а тя е от изключителна важност за сигурността на гостите.

Освен това оборудването в някои от стаите не отговаря на критериите за 5 звезди. Министър Ангелкова заяви, че ще бъде направено предписание за отстраняване на нарушенията, които трябва да бъдат изпълнени в срок до 30 дни. Ще бъде наложена и глоба в размер от 1000 до 3000 лева в зависимост от тежестта на нарушението.

Ако несъответствията не бъдат отстранени в посочения период, ще изискаме намаляване на категорията на хотела, каза министър Ангелкова и коментира, че само по този начин можем да сме сигурни, че се спазват изискванията на Закона за туризма и се предлага качествен продукт. Според нея в рамките на срока е реално нарушенията да бъдат отстранени.

По отношение на сигнала, който беше свързан с хигиената в апартаментния комплекс, специалистите от Българската агенция по безопасност на храните установиха, че няма нарушения.

Николина Ангелкова проведе първата си изнесена приемна за летен сезон 2019 г. и разговаря с граждани и представители на бизнеса в най-големия ни курортен комплекс Слънчев бряг.

Бизнесмени, занимаващи се от години с туроператорска и турагентска дейност, които организират екскурзии като допълнителен пакет към лятната почивка, изразиха силно притеснение от тенденция да се предлагат екскурзии от хора, които нямат необходимите лицензи, не са вписани в официалните регистри и нямат квалификация за екскурзоводи, посочи министърът.

Тя бе категорична, че ведомството ще предприеме сериозни проверки на местата, за които има сигнали, че се извършва нерегламентирана туристическа дейност. Това вреди изключително много на имиджа на туристическия продукт и на качеството му и затруднява легитимния бизнес, който работи по законите и гарантира високи стандарти, коментира министър Ангелкова.

Друг проблем, повдигнат от бизнеса по време на приемната, бе нерегламентирано предлагане на транспортни услуги за превоз на туристи. По въпроса още другата седмица ще бъде организирана среща с министър Росен Желязков и с представители на транспортното министерство, както и с общинските органи за контрол в областта на транспорта.

На журналистически въпрос за мерките за защита на труда на работниците министър Ангелкова подчерта, че мерките по Кодекса на труда са изключително ясни и строги при установяване на нарушение. Ако има конкретни оплаквания към конкретен работодател, призовавам да се сезират Инспекцията по труда и институциите. Ако сигналът е до нашата администрация, веднага ще изпратим преписката по компетентност и ще инициираме проверки, заяви министърът.

Приемните на министъра на туризма ще продължат през целия летен сезон.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама