Изложба с гробницата на Тутанкамон пристигна в Бургас

13:40, 24 юни 19 / Култура 25 1554 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Експозицията "Тутанкамон - една недовършена любовна история" вече е в града. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас. Няколко часа продължи пренасянето на артефактите от пристанището до сградата на Държавната опера, където тя ще отвори врати за посетители в началото на месец юли.

Тази седмица в Бургас пристига и екип специалисти по древна история на Египет, който ще се заеме с подреждането на експонатите. Изложбата представя гробницата на "момчето цар" Тутанкамон в оригиналния вид, в който е открита в Долината на царете през 1922 година от английския археолог Хауърд Картър.

"Тутанкамон - една недовършена любовна история" съдържа около 100 артефакта, които пресъздават с максимална точност единственото открито непокътнато царско погребение от Древен Египет. Тя гостува за първи път в България по покана и със съдействието на Община Бургас.

Експонатите са групирани в няколко тематични къта - "Преддверието" или "Стаята на могъществото и властта", "Златният трон" - наричан още "Шедьовърът на стаята", "Погребалната камера", "Съкровищницата" и "Позлатеният олтар".

Преминаването през всяко от пространствата позволява на зрителя да усети в максимална степен мистичния свят на древните египтяни, които са изповядвали специално отношение към смъртта и живота в отвъдното.

"Тутанкамон - една недовършена любовна история" е определяна от експерти като своеобразен мост към древните времена, които не спират да провокират учени от целия свят да търсят отговорите на много загадки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама