Впечатляваща изложба разкрива тайните от времето на фараоните в Бургас

19:00, 08 юли 19 / Култура 25 1624 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Близо 100 артефакта ще представят с максимална точност единственото открито непокътнато царско погребение от Древен Египет - гробницата на Тутанкамон. Те са част от няколко тематични къта, които разкриват атмосферата на царската гробница - "Преддверието" или "Стаята на могъществото и властта", "Златният трон" - наричан още "Шедьовърът на стаята", "Погребалната камера", "Съкровищницата" и "Позлатеният олтар". Имената им са подбрани в зависимост от разположението им в гробницата и функцията, която изпълняват в отвъдния живот, съобщава БТА.

Всичко това е част от впечатляващата изложба "Тутанкамон - една недовършена любовна история", която гостува в Бургас това лято. Експозицията ще бъде открита на 10-ти юли и ще остане до септември в сградата на Държавната опера. Тя ще даде възможност на всеки посетител да се докосне до един свят, в който обществото е имало специално отношение към смъртта и живота в отвъдното. Изложбата представя гробницата на "момчето цар" Тутанкамон в оригиналния вид, в който е открита в Долината на царете през 1922 година от английския археолог Хауърд Картър.

Експонатите в изложбата са реплики, но компанията, която ги е изработила е единствената в свата, която притежава лиценз от министерството на културата в Египет, за да го прави, уточниха организаторите. Всеки посетител ще има усещането, че влиза в гробницата на Тутанкамон, като специално осветление и подходяща музика ще допълват усещането за реалност, коментираха Атанас Атанасов, организатор от българска страна и Мохамед Абдашахи, управител на компанията от Египет.

"Тутанкамон - една недовършена любовна история" е определяна от експерти като своеобразен мост към древните времена, които не спират да провокират учени от целия свят да търсят отговорите на много загадки.

Експозицията е обиколила цяла Европа, Канада, а след гостуването й у нас, заминава за Русия, допълват организаторите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама