Задържаха петима "ало" измамници в Бургаско

15:50, 25 юли 19 25 1122 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Петима мъже - двама от Ветово и трима от Бургас, са арестувани при съвместна акция на полицията в Бургас, Русе и София, съобщиха на извънреден брифинг от Апелативната прокуратура в Бургас.

28-годишна жена от Русе даде 22 000 лв. на ало измамници

Двамата от Ветово са братя с богато криминално досие, осъждани за телефонни измами, а единият е лежал в затвора. Установено е, че те са се обаждали по телефона на жертвите, а тримата бургазлии са били "мулета". Вземали парите от възрастните хора и ги транспортирали до Шумен. "Групата измамници са била изключително предпазлива, не е правена връзка между жертвата, мулето и т.н. "въртачи", които са звънели по телефоните, а при пренасянето на парите са сменяни по няколко таксита", обясни старши комисар Калоян Калоянов, директор на МВР Бургас, цитиран от "24 часа".

Задържаха столичанин на ГКПП "Дуранкулак" за "ало" измами

"Благодарение на добрата координация между полицията и прокуратурата се стигна до фактическите измамници, които са се обаждали по телефоните", каза районният прокурор на Бургас Иван Кирков.

"Най-възрастният измамен е на  70 г. от Бургас. Виждате, няма милост по отношение на жертвите", допълни зам.-апелативният прокурор Йовита Григорова.

Към момента петимата са с повдигнати обвинения за два случая, при които с 600 лв. е измамена 97-годишна старица от Средец, а 77-годишна бургазлийка е щяла да даде 2 000 лв. "Има обаче още пет образувани досъдебни производства, при които е установена съпричастността на петимата задържани", уточни комисар Калоянов. Той разкри, че връзката между "въртачите" и едно от мулетата е станала чрез обява за работа във вестник. След това бургазлията, който търсел работа, привлякъл другите двама съграждани в престъпната схема.

Комисар Калоянов също  подчерта, че това е един от малкото случаи, в които е достигнато не само до "мулетата", но и до самите телефонни измамници. Те използвали класическата схема за помощ на МВР при задържане на ало измамници. Първо е бил установяван контакт с жертвата по домашен телефон, подбран произволно от телефонен указател, а след това и по мобилен, ако има такъв. Целта е била връзката да тече постоянно, без прекъсване. В един от случаите измамен пенсионер на два пъти е дал не малки суми пари на измамниците, разкриха разследващи.

"Постоянно сме в разговори с банкови служители, с тяхно съдействие са предотвратени пет телефонни измами през последните месеци", каза още комисар Калоянов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама