Българин събира средства за паметник в Българово в памет на избитите християни през 1878 г.

11:00, 25 дек 19 / Общество 25 2823 Християна Димитрова
1

Млад българин стартира дарителска кампания за събиране на средства за изграждането на паметник в град Българово в памет на избитите и посечени християни през 1878 г.

Клането в Българово напомня на Баташкото. На 4 февруари 1878 г., когато полковник Лермонтов навлиза с войската си в тогавашното Урум Еникьой (дн. гр. Българово) заварва в двора на храм ''Св. Анастасий'' около 400 посечени от турския башибозук християни – мъже, майки с деца, баби и дядовци.

Историята е това, което ни обединява в народ с борбен дух и славно минало. За да се съхраним като силна нация, трябва да помним миналото си и да вярваме в доброто бъдеще. 

В това вярва и иницаторът на проекта Пламен Карашев. 

Неговото желание е болката и страданията в миналото ни да бъдат увековечени с монумент в памет на всички посечени християни в храм ''Св. Анастасий''. 

Родът на младия българин произходжда от днешния град Българово. Някога, при едно от разграбванията на църквата, прадядо му спасил иконите и ги съхранил в дома им, а години по-късно дядо му Янко Карашев му предава завета да покаже на цяла България, че на 15 км от Бургас има място, което е от значение за нашата история.

Паметникът ще бъде дарение от художника Иван Бахчеванов:

''Когато споделих за историята на моя род с художника Иван Бахчеванов, той се просълзи. Неговият дядо бил свещеник в село Дъмбене и при едно от нападенията над църквата бил обесен по особено жесток начин с изтръгнати нокти. Разказа ми, че вече няма възможност да пътува до там, но има желание да ми помогне и безвъзмездно ще изгради паметник, символ на жестоките събития, които е преживял българският народ. Така се роди идеята за изграждането на паметника, с който да увековечим завинаги пролятата българска кръв'', разказа пред ТОПНОВИНИ Пламен Карашев.

Проектът е подкрепен от кмета на Бургас Димитър Николов, както и от фондация ''Докосни щастието''.

Необходимата сума за изграждането на паметника е 38 000 лева.

Всеки, който желае да помогне, може да го направи на:

IBAN: BG31STSA93000026544649

Фондация ''Докосни щастието''

Банка ДСК-ЕАД

''Обичта към род и родина е свещена. Тя се пренася в семейството сред близките и приятелите ни и поражда в нас това специално чувство. Познавайте историята на народа ни и го обичайте, защото дървото се крепи на корените си'', допълва Карашев.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.