Затвориха отделението по хематология в УМБАЛ-Бургас, няма специалисти

19:47, 18 яну 20 / Общество 25 707 Topnovini

Отделението по "Хематология" в УМБАЛ-Бургас преустанови работа заради липса на специалисти, които да работят в него, съобщава БГНЕС. 

Още през ноември миналата година пациенти с хематологични диагнози не се обслужват, това съобщиха от болницата, а повод за съобщението е сигнал на омбудсмана на Бургаска област, който сигнализира медиите и институциите и апелира за спешно разрешаване на проблема.

Отпускат над 4 млн. лв. на Александровска болница за ремонт и оборудване

От болницата обясняват, че след кончината на единствения специалист-хематолог, са били провеждани разговори с няколко специалисти в тази област, но нито един от тях не се е съгласил да започне работа в болницата и така да се възстанови работата на отделението.

Специалистите-хематолози в Бургаско са петима, защото специалността е рядко срещана. Нито един от тях не е съгласен да започне работа в отделението. С някои от тях разговор е провеждан повече от веднъж, посочиха от пресслужбата на УМБАЛ. От там отбелязаха, че за проблема са информирани с писма Министерството на здравеопазването /МЗ/, Здравната каса и Българското медицинско сдружение по хематология.

За да бъде решен поне временно проблемът, от болницата са поискали разрешение от МЗ и НЗОК процедурите по кръвопреливане в болницата да се провеждат без специалист-хематолог на щат, а под надзора на такъв специалист, но на граждански договор.

"Отделението разполага с необходимата апаратура и ако получим разрешение, имаме готовност да назничим специалист на граждански договор веднага", добавиха от болницата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи

Анкета

Ще сте дисциплинирани ли ако облекчат мерките срещу COVID-19?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 116 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.