Морето изхвърли част от тръбата за мръсните води в Созопол

12:15, 27 яну 20 / Общество 25 1290 Topnovini
Снимка: БГНЕС

Морето изхвърли част от тръбата за заустване на мръсните води от Созопол и предизвика притеснения сред местните жители, че може да се стигне до екокатастрофа, предаде "24 часа".

Съоръжението изплувало на брега на къмпинг "Златна рибка" и кадри от нея обиколиха социалните мрежи.

Общинската администрация е направила обследване в района и успокои, че риск от екокатастрофа няма. Водите, които се изливат в морето, са напълно пречистени от станцията, която работи в норми и се правят редовни замервания, уточняват от там.

"През тръбата се заустват само пречистени води, а пречиствателната станция работи нормално", казаха от кметството. Според служители на общината проектът бил още в гаранция и фирмата-изпълнител на проекта щяла да я възстанови за своя сметка.

Кметът Тихомир Янакиев не бе открит за коментар, но според запознати не било изключено да се иска и ревизия на проекта.

Аварията най-вероятно е следствие на силното морско вълнение, казаха от ВиК Бургас - стопани на съоръжението, предаде БГНЕС. Проби от пречистените отпадни води, преди да бъдат заустени в морето, и проби от морската вода на плаж “Златна рибка” ще покажат има ли замърсяване.

Тръбата е част от мрежата за отвеждане в морето за дълбоководно заустване на отпадните води от пречиствателната станция на града, която бе изградена по интегрирания проект за водния цикъл в Созопол. Той е на стойност 75 млн. лв. и бе реализиран през 2015 г. по времето на бившия кмет Панайот Рейзи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Анкета

Ще сте дисциплинирани ли ако облекчат мерките срещу COVID-19?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 115 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.