Екоминистерството иска бедствено положение в Бургаско заради безводието

13:05, 01 дек 20 25 2748 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Водна криза в Бургаска област няма да има, обяви след национално съвещание с областната управа на града министъра на околната среда и водите Емил Димитров. "До 20 февруари трябва да бъде направен довеждащ водопровод, който да осигури резервно водоснабдяване на града. Ще се извърши ремонт и на язовирите „Ахелой“ и „Порой“, заяви министър Димитров. 

Екоминистърът: Бургас е изправен пред воден режим

10 километра водопреносна мрежа трябва да бъде изградена, за да се свържат язовирите „Ахелой“ и „Порой“ към деривация-Бургас. Това се налага заради критично пониженото ниво на язовир „Камчия“, от който се снабдява с питейна вода голяма част от Бургаска област. "Междувременно Варна ще се захранва с вода от деривация „Китка“, тоест ще бъде включена към резервен водоизточник. Цената на водата няма да се повиши", увери министър Димитров, цитиран от БНР.

Министърът на околната среда и водите обясни, че за да се ускорят процедурите за осигуряването на резервни количества питейна вода за Бургаска област се налага да бъде обявено бедствено положение, а с решение на Министерския съвет собствеността на двата язовира – „Ахелой“ и „Порой“, да се прехвърли на областната управа в Бургас.

В заключение той заяви, че осигуряването на резервно водоснабдяване за Бургаска област и Южното Черноморие е проект, който ще гарантира, че водна криза няма да има през следващите 50 години.

Тука има - тука няма водна криза

Днес общинският съвет в Бургас се събира на извънредна сесия, на която ще се обсъжда състоянието на язовир "Камчия". 

"Язовир "Камчия" е на ниво 20% и бързо спада. Притокът на ден е 10 пъти по-нисък от разхода на вода", каза тази сутрин пред bTV общинския съветник от БСП Христо Панайотов.

Според Бойчо Георгиев, съветник от ГЕРБ, БСП политизира въпроса и той не е от компетенциите на общинския съвет. "Питейната вода я осигурява ВиК – държавно дружество, под шапката на Министерството на регионалното развитие", уточни Георгиев.

"Водна криза няма да има", категоричен е Ганчо Тенев, изпълнителен директор на ВиК- Бургас. Той признава, че язовир „Камчия“ е пълен наполовина – в него има 107 млн. кубика при 233, 5 млн. кубика обем.

"Ще се опитаме да ремонтираме други два язовира, които са били за напояване, и да осигурим резервно напояване за Бургас", каза Тенев. Резервните язовири ще са „Ахелой“ и „Порой“, които след основен ремонт ще бъдат да бъдат свързани към деривация „Камчия“. До момента те са използвани за напояване на земеделски земи.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама