Багер е разкопал по тъмно централния плаж в Созопол

16:05, 08 дек 20 25 2647 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Багер е разкопал по тъмно и по време на дъжд голяма част от централния плаж в Созопол. Към 21 ч. тежкотоварната техника, със загасени светлини е продължавала да загребва пясък и да го струпва на купчини.

Жителите на Созопол организираха тази сутрин протест, защото според тях брегът се разрушава от намесата на тяжката техника. А от общината в Созопол коментираха, че при тях няма внесено искане за каквито и да е дейности от страна на концесионера, предаде bTV. 

Разпоредиха на концесионера в Созопол да спре копаенето на плажа

Според Министерството на туризма концесионерът извършва нарушение с разкопаването на плажа. "Констатирани са неизпълнения на договорни задължения, а именно изграждане на защитни пясъчни валове (диги), за които е ползван пясък от заливаемата площ на морето. Концесионерът следва да не допуска извършване на дейности, които могат да унищожат, увредят или да доведат до промяна в площта и качеството на морския плаж, или да увредят околната среда чрез допускане на движение на моторни превозни средства върху морския плаж и добив на пясък". От министерството посочват още, че e наложена неустойка в размер на 5% от годишното концесионно възнаграждение. 

Снимка: CanStockPhoto

Междувременно концесионерът на плажа излезе с позиция, според която багерът е бил заснет по-тъмно, защото залезът е рано и че не се уврежда по никакъв начин ивицата. Не се казва нищо обаче за изгасените фарове. 

„За пореден път заявяваме, че от морето не се изгребва пясък и не се изграждат защитни диги. На плажа се извършват единствено защитни дейности по метода "контраборд", които целят да запазят целостта на пясъчната ивица и да се предотврати отнемането й от бурните вълни през зимата. Тези дейности са съобразени стриктно със законовите изисквания и в съответствие с вменените ни задължения по концесионния договор. Припомняме, че преди стартирането на защитните дейности на морски плаж „Созопол - Централен”, с официални писма сме уведомили Министерството на туризма, Басейнова дирекция и Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите“, пише в позицията. "Изразяваме категорична позиция, че нашите действия са съобразени с изискванията на закона и с тях опазваме плажната ивица, което считаме, че изцяло е в обществен интерес", отбелязват още те. 

Нощното разкопаване на плажа се случва две седмици, след като местни жители излязоха на протест срещу разораването на ивицата за изграждане на диги. Концесионерът тогава заяви, че с укрепителните дейности не се изгребва пясък, а се цели опазване на плажа от бурното море. Преди година в Созопол имаше отново напрежение заради разкопаването на диги.  Тогава след проверка по случая Басейнова дирекция разпореди незабавно да спре изземването на пясък от Черно море. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама