Съдът отказа да спре вписването на „Росенец“ като плаж

16:12, 11 мар 21 25 3902 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Върховният административен съд (ВАС) е отказал да спре предварителното изпълнение на заповедта на шефа на службата по геодезия и кадастър в Бургас за вписване на земите около резиденцията на Ахмед Доган като плаж. Магистратите са потвърдили решението на административния съд в Бургас, който постанови същото.

Предварителното изпълнение на заповедта се обжалваше от фирма "Стрейтлайн" на архитекта Калин Тихолов, която е официалният собственик на летния сарай. И на първа, и на втора инстанция жалбата им бе отхвърлена. В определението на ВАС е записано, че посочените аргументи са относими към съществото на спора, т.е. дали имотът трябва да се води земеделска земя или плаж, а не към предварителното изпълнение, съобщи Mediapool.bg.

В случая не са представени доказателства, обосноваващи основателност на искането за спиране. Изложените доводи в частната жалба касаят евентуални неудобства за оспорващото дружество при стопанисване на сградите, които не съставляват „значителни или трудно поправими вреди”, пише съдът.

ВАС с позиция за „Росенец“: Не сме се произнесли нито за постройката, нито за пътя

Плаж или не

Че плажът пред резиденцията на Доган се води земеделска земя се разбра след като съпредседателят на Демократична България“ Христо Иванов „дебаркира“ с гумена лодка и бе изгонен от охранителите на почетния председател на ДПС от НСО. Акцията на Иванов предизвика бурна реакция и бе една от причините за продължилите месеци наред антиправителствени протести миналата година.

След скандала бе направен опит за вписване на плажа като такъв. В началото на годината активисти отидоха на почистят тревата от плажа заради подозрението, че тя е била изкуствено засадена, за да се представи по-лесно имотът за земеделска земя.

Спорът на практика не е решен. С последното си определение съдът се е произнесъл само за предварителното изпълнение на заповедта за вписване. Дали тя да се изпълни вероятно ще се решава в друго дело.

ГЕРБ със законова поправка, за да се запази част от Догансарай

Инстанции

Това не е единственият съдебен спор около имота, възникнал след скандалите. Община Бургас искаше да направи и пътя до сарая частен, но след протестите набързо се отказа от намерението си. Направи го по такъв начин, че даде възможност за обжалване.

Жалба срещу решението на общинарите бе подадена. Бургаският съд я отхвърли. След това обаче дойде решението на ВАС, който върна делото обратно в местния административен съд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама