„Толкова близо и толкова далеч“: една изложба за комуникацията и новите възможности

15:30, 27 юли 21 / Култура 25 4646 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова
Калин Серапионов
Калин Серапионов

След дългия период на социална изолация, отразил се както на общуването помежду ни, така и на възприетия „нормален“ начин на живеене, SO CLOSE AND SO FAR/ТОЛКОВА БЛИЗО И ТОЛКОВА ДАЛЕЧ е изложба за комуникацията и новите възможности за света. В нея ще участват шестима художници, представени от международния арт дилър и куратор Стефан Стоянов, които живеят и работят в различни точки на света и никога до момента не са участвали в съвместно събитие. Едновременно близо и далеч един от друг, като интереси и начин на изразяване, техните произведения ще бъдат представени в Центъра за съвременно изкуство и библиотека Бургас, създавайки отделни фрагменти от самостоятелни пространства в общата изложба.

Експозицията може да бъде видяна от 6 до 30 август, а вернисажът ще се състои на 6 август (петък) от 19:00 до 21:00 часа. 

Известната със своите монументални творби из много градове по света Габриела фон Хабсбург е внучка на Карл I, последния император на Австрия и в Бургас ще покаже серия от скулптури с абстрактни форми, които оформят обеми, линии и обекти, създаващи хармония и ритъм в цялостен визуален ансамбъл (https://habsburg.de/skulpturen/).

Ив Тошайн ще представи своя поетична неонова творба, която съчетава в себе си едновременно агресията и аналитичността ( https://toshain.com). Абстрактните, светещи обекти, части от рекламни елементи на фона на нощта и далечно лунно затъмнение във видеото на Калин Серапионов създават представата за общо пространство между културното и природното. Един свят, който е едновременно тук и отвъд, близък и далечен, който всеки един зрител може сам да си представи и въобрази, заслушан в психоделичния ритъм на произведението (https://www.serapionov.info).

Дали „всичко хубаво е извън творбата“ или пък извън рамките, в които сме свикнали да възприемаме света е въпрос, който графикът Людмил Георгиев задава. Неговите графики са като фрагмент от безкрайността, а границите на творбата остават отворени чрез  продължаващите мислено в пространството линии (https://grafikart.bg/artists-type/luidilgeorgiev/).

Идеята за границата на разбиране и безкрайността, в случая безкрайното възможно съдържание, се въплъщава и в „отворените“ „Думи“ на Браян Дейли DEMOCRACY/FREEDOM - композиции от думи, представени като „образ“ на самите понятия за „демокрация“ и „свобода“ с цялата им противоречивост, многоизмерност, исторически възходи и провали (http://www.briandaileyart.com). Поглед сякаш от края на света представлява и видео творбата „Снежни човеци“ на Тим Парчиков, който изследва мита за „мистериозната руска душа“ и същевременно продължава изразния език на радикалното руско изкуство, показвайки творба свързана с резки визуални и емоционални контрасти – между снега и огъня, между спокойствието и агресията и т.н. За автора е важен въпросът, дали днес в изобилието на „горещи новини“ самото общество не се превръща в пасивен наблюдател, изпаднал в дълбока летаргия? (https://www.timparchikov.com)

Между природното и културното, действието и статиката, нощта и деня, крайното и безкрайното, демокрацията и свободата, изложбата SO CLOSE AND SO FAR/ТОЛКОВА БЛИЗО И ТОЛКОВА ДАЛЕЧ говори всъщност за това, дали и как се променят базисните устои на света, в който живеем и как можем да намерим изход или алтернатива, след прекъсването от пандемията, положила не само реална, но и „метафизична“ граница в живота на хората. 

Изложбата се осъществява от куратора Стефан Стоянов, „Art Agency” и „Public Art Foundation” и  със съдействието на Община Бургас, Посолството на САЩ в България, Инса Ойл, сдружение „Дамски форум“ и други.

Арт мениджъри на събитието са Румина Георгиева и Вяра Качулкова.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама