Творби на Пикасо и на 15 световноизвестни жени-творци ще бъдат показани през юли в Бургас

14:27, 04 юли 22 / Култура 25 3114 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова
Стефан Стоянов и Браян Дейли на изложбата в Тбилиси, Грузия
Изложба на Браян Дейли в Тбилиси, Грузия
Изложба на Браян Дейли в Тбилиси, Грузия
Изложба на Браян Дейли в Тбилиси, Грузия
Изложба на Браян Дейли в Тбилиси, Грузия
Стефан Стоянов и Браян Дейли на изложбата в Тбилиси, Грузия

Международният арт дилър Стефан Стоянов, който представлява куп известни творци, като шейха на Бахрейн, Айдан Салахова, Зураб Церетели и др. организира две нови изложби в България, но този път центъра на международното изкуство ще бъде морският град Бургас.

Двете експозиции се очаква да предизвикат истински фурор – от 12 юли в Културно-образователен център за съвременно изкуство и Библиотека ще бъдат показани произведенията на 15 световноизвестни творци - жени, сред които Марина Абрамович, Айдан Салакова, Габриела фон Хабсбург, Миряна Тодорова, Ив Тошайн, Хедър Бенет, Анжелика Кринцингер и др., Чрез видео инсталации, снимки, скулптури, живописни платна експозицията Dangerous Beauty (Revisited) ще покаже как жената творец може да манипулира и съблазнява, да се заиграва с обществените нагласи и да използва за енергията на феминизма, за да постигне целите си. 

А от 14 юли Бургас и България ще види за първи път над 50 изключителни офорти, създадени от Пикасо през 1968 г., които ще бъдат показани в Културен център „Морско казино“, зала „ Ал. Г. Коджакафалията“. Изложбата „347 Suite“най-голямата серия от офорти на Пикасо ще бъде отворена до 31 август. Организира се от Община Бургас в партньорство с Музея за изкуство и история в Женева, и куратор отново е Стефан Стоянов, но този път в партньорство с Марк-Оливие Валър – директор на Музея на изкуство и история в Женева. 

Междувременно Стефан Стоянов е куратор и на първата самостоятелна изложба на американския художник Браян Дейли в Музея на модерното изкуство в Тбилиси, Грузия, която се откри преди два дни. Според запознати в арт средите там тази изложба е втората най-авангардна експозиция, показвана в Грузия, с куратор Стефан Стоянов, след изложбата на българката от австрийски произход Ив Тошайн, която постави истинска гилотина от вериги в София преди две години. 

Браян Дейли също е показвал част от своите проекти в София. През 2015 г. той документира в снимки нагласите на българските избиратели, а през 2020 г. показа какво мисли българинът за думи като „демокрация“, „свобода“, „правителство“, „социализъм“, „капитализъм“, „мир“, „война“, „любов“… Общо 13 са думите, които американският художник задава на случайно избрани минувачи в 134 страни на 7 континента в продължение на седем години. Амбициозният си проект „WORDS“ („Думи“) Браян Дейли реализира в периода 2012-2019 г. когато международният геополитически пейзаж претърпява бурни исторически и политически промени.  

Проектът „WORDS“ може да се види сега и в МОМА Тбилиси, а цялата изложба „To look is to think“ ще бъде отворена до 25 август 2022 г. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама